Област Смолян е вече в жълтата зона за коронавирус

От вчера област Смолян е вече в жълтата зона за разпространение на коронавирус, стана ясно от съобщение на д-р Сийка Чернева – шеф на дирекция “Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция.

Налице е тенденция по значително успокояване на ситуацията. За последната седмица 26 са новоустановените случаи, с което общият брой заразени от началото на пандемията е 2158. Излекувани са 1830, починали са 207 души, като 4 от тях в последната седмица. Активни са 121, от които хоспитализирани 37, а 84 се лекуват в домашни условия.

В МБАЛ Смолян се лекуват 17 пациента към края на миналата седмица, в МБАЛ Златоград – 5, в МБАЛ Девин – 2, в МБАЛ Мадан – 2, а в болници извън областта – 11. Към днешна дата в смолянската болница са 14 човека, един от които е на интензивно лечение.

Недялко Славов

По анализ на показателите спрямо другите области сме на 26-то място по общ брой случаи. Спрямо население сме на 21-во място, с един на 48 заразени. Зад нас са Велико Търново, Видин, Кърджали, Ловеч, Разград, Търговище и Хасково – обобщи областният управител Недялко Славов.

„За миналата седмица новите случаи са 26, което формира 14-дневна заболяемост 70,5 на 100 000 и оранжева зона, а към днешна дата отиваме към жълтата зона с 58,9 на 100 000 заболяемост“, подчерта д-р Чернева.

Под карантина са 66 човека, като от тях 41 са пристигнали от рискова зона. Направени са 161 ПСР-теста, от тях 18 положителни. Бързите антигенни тестове са 234 на брой, с 4 положителни.

Започна ваксинацията с втората доза на медициски персонал, на които беше поставена първа. Досега общо 220 души са ваксинирани в областта. Към края на седмицата очакват нови доставки.

„Подготвяме се за втора и трета фаза – педагогически и непедагогически персонал, както и служители на административни структури с интензивен контакт с хора. Там обаче е налице известна предпазливост, известно недоверие към ваксината. Регистрираме към момента относително нисък дял на хората, които са заявили готовност да се ваксинират. Събраните данни за ваксинация от тези институции показват, че желаещите са 347 от сферата на образованието, като от тях педагогически персонал са 263, а непедагогическия персонал – 74. Това е около 21% от общия брой“, посочи Славов.

До момента 881 човека са изявили желание да се изследват от училищата с бърз антигенен тест. Общо работещите в училища и детски градини са 2600 души, което значи готовност на 33% да се диагностицират с антигенен тест.