Очаква се да пуснат в двете посоки движението до автогарата в Пампорово  

Трети ден вече се опитват да разпушат шахта, която изригна на републиканския път в курорта Пампорово. Пътят сутринта в понеделник даже беше затворен за известно време, заради бликащата вода и непреодолимите купища лед.

Очаква се днес да приключи отпушването и това ще позволи шахтата да поеме цялата отпадна вода, която се стича от деретата, главно около автогарата, съобщи пред журналисти областният управител на Смолян Недялко Славов.

„Проблемът възникна заради това, че канализацията за отпадни води, която минава под републиканския път, е запушена и не може да поеме отпадните води, стичащите се от деретата. Заети в комуналното обслужване на курорта споделят, че канализации на някои от хотелите са заустени в тази и е запушена не само с наноси, а и с битови отпадъци. Водата не може да оттече и буквално извира от шахтата преди автогарата. Цялата вода се стича по републиканския път. Поради ниските температури тя замръзва и прави почистването изключително трудно, на моменти невъзможно, тъй като непосредствено след обработката с пясък и инертни материали течащата вода отмива всичко от пътя и отново замръзва“, обясни Славов.

Вчера започнали отпушването на шахтата със специализирана машина, която е докарана от Пловдив, тъй като в Смолян няма подобна.

„Вертикалната част от шахтите вече е отпушена. Днес продължават с хоризонталната част, която се намира на 4 километра дълбочина под републиканския път. В момента пътят е отворен еднопосочно, тъй като е създадено нещо примитивно, което да позволява оттичането на водата към дъждовните шахти. С чували е ограничено едното платно от пътя и движението, за да не се затваря този изключително натоварен участък, е организирано еднопосочно“, допълни той.

Надявам се днес пътят да бъде отворен двупосочно за преминаване.

Славов каза, че с кмета на Чепеларе Боран Хаджиев подготвят работен проект, с който да кандидатстват пред комисията по бедствия и аварии към Министерския съвет за трайно решаване на проблема.