Излъгаха ли от „Титан“, че са готови за зимата, или извиват ръцете на кмета и ОбС в Смолян

С огромна доза скептицизъм всички приехме съобщението от местната администрация, че при проверка на кмета Николай Мелемов в „Титан“ – сега „Клинър“, от там докладвали, че разполагат с необходимата техника и машини, че имат налични количества пясък и сол, че съгласно сключените договори разполагат и с допълнителна техника, която може да се използва при необходимост. Съобщението е с дата 4 януари. Когато обаче заваляха снеговете всички видяхме, че не видяхме „Титан“ по улиците на Смолян. Нямаше я допълнителната техника, нямаше я и основната даже. Постовете на смолянчани във Фейсбук се изпълниха с неизчистени от снега улици. Сигнали заваляха един подир друг и в профила на Мелемов. Отделно на телефоните в общината.

Кметът прати проверяващи по улиците само за да се увери, че сигналите са основателни. А снимките са си „верни“. По график му дежуриха зам.-кметове, шефове на дирекции и на отдели. И те проверяваха, но останаха само с констатациите за несвършена от фирмата работа. Установиха, че има паркирани коли по много от страничните улици и в тях машина не може да влезе, за да почисти. Това са обективните обстоятелства. 

Но у повечето от нас остана усещането, че има и субективни.

Логични тук са няколко въпроса.

Първо, дали от „Титан“ излъгаха, че са готови за зимата, показвайки техника, която не е готова да чисти сняг!? Факти в доказателство – машини са им аварирали, нямали нафта, замръзнала им нафтата. Това казват проверяващите, които са обикаляли и по нощите из Смолян, за да видят къде какво е (не)почистено.

Колко ли от осемте им основни машини бяха на линия и работеха безотказно? За допълнителните няма смисъл да се пита.

Следващ логичен въпрос – това ли е отговорът на „Титан“ за неприеманата в продължение на пет години план-сметка за сметосъбиране, която те подават всеки месец декември по-висока и по-висока? Става дума за парите, които те си изчисляват в аванс, че им се полагат през годината, за да събират сметта на базата на договора от 2006 г., подписан от предишния кмет Дора Янкова. И точно според този договор сумата трябва да расте, защото е сключен на база минимална работна заплата. Тоест, с колкото процента се увеличава в дадената година МРЗ, с толкова процента по-висока такса смет трябва да плащат смолянчани. Но, ядец. Нито предишният, нито сегашният Общински съвет им одобрява сумите. И от 2012 г. план-сметката е 3,1 млн. лв. А такса смет не мърда.

Едва ли някой ще оспори, че във всички критични за града ситуации години наред „Титан“ отсъстват. Те никога не са част от решението, а част от проблема.

И следва най-логичният въпрос – това опит да притиснат кмета и Общинския съвет ли е, за да им се увеличи такса смет?

Защото и с просто око е видно, че снегопочистването и сметосъбирането са свързани. От няколко дни Фейсбук-постовете на смолянчани са пълни със снимки на непочистени кошове. Като не си почистил снега, как ще стигнеш до кошовете!? 

Сякаш нарочно в критични ситуации „Титан“ се оттегля и оставя Мелемов да обира критиките на смолянчани. Дори да не сме привърженици на конспирациите е ясно, че спрямо него ще започне натиск да разваля договорите. А при тези толкова бетонирани контракти, ако се стигне до дела в съда, „Титан“ ще спечели едни чисти милиони, които не е заработил – във вид на нанесени вреди, пропуснати ползи, лихви за забава и т.н. През това време кметът ще плаща на други фирми за снегопочистване и сметосъбиране. Така сякаш е подготвена схемата още при сключването на договорите за снега и сметта, че общината да губи, ако ги изпълнява, и двойно повече да губи, ако ги прекрати. И обратното „Титан“ да печели много, докато договорите са в сила, и двойно повече – ако ги анулират преждевременно.

Тежко, като бреме наследство – някой трябва да го износи. А всички останали – да се гневят, недоволстват, коментират, анализират. 

В 2021-ва година, който доживее, ще се поздрави за „износеното“. Едва тогава, при добро управление, Смолянска община може да тръгне на чисто.

Сега общината ще им наложи санкции, но ще й бъде отмъстено – при следващата критична или бедствена ситуация.

Facebook Comments