След проблема със снега в Смолян цъфнаха боклуците

Проблемът със снега в Смолян се отрази пряко върху сметосъбирането. Това е причина за серията оплаквания, че в някои квартали кошове за боклук преливат от няколко дена и никой не ги чисти. Причината е, че като не можаха да почистят улиците, не могат да стигнат и до кошовете. Час и половина им отнема да изпразнят един кош, заяви пред журналисти кметът на Смолян Николай Мелемов. Той очаква обаче днес и утре фирмата, която има ангажимент със снегопочистването и сметосъбирането в областния град, да се справи.

„Общината контролира нещата и ще бъдат наложени глоби за несвършена работа. Много често ме питате за конкретния размер на санкцията – това ще бъде ясно в края на месеца, когато получим протоколите“, каза градоначалникът. Той подчерта, че всяка улица в града е била проверена от общински служител. В някои снегопочистващи машини се качвали служители, за да контролират пряко процеса. По оценка на местната администрация малко хора са се отзовали на призива да си почистят пространствата пред блоковете, къщите и търговските обекти.

„Имаше сигнали да отидем да почистим около блока. Но блокът си има УПИ, отстъпено право на строеж, това е негова територия. Аз сутрин като изляза, чистя 30 метра, за да стигна до колата и няма как друг да ми го изчисти. В територията на блоковете, къщите, магазините – и така е в цял свят, трябва да го чистят хората. Другият проблем е многото автомобили. Идея нямам какво може да се направи. Говоря с много колеги – в цялата страна е така. Много паркирани автомобили пречат, за да влезе почистваща техника“, каза кметът. 

По данни на общината само през последната 2016 г. в Смолян са били регистрирани над 350 коли – тоест, по една кола на ден, а паркоместата в града са малко. Общината има пратено искане до МОН да й прехвърлят безвъзмездно терена на изгорялото училище по дървообработване, за да направят там паркинг на три нива и да се обхванат колите в стария център, но имат отказ. Когато се поинтересували във ведомството на какво се дължи, се оказало, че шефът на инспектората по образование в Смолян е дал отрицателно становище. 

На въпрос към кмета дали счита, че са го излъгали по време на проверката, която осъществи преди да падне снега в двора на „Титан“ Мелемов отговори, че са имали всичко, което им е по договор. „Проблемът е в това, че имаше аварирала техника. От друга страна имат план за чистене на града – първо се чисти главната улица, след това улиците за градски транспорт и училищата. Тоест, те изтърваха третия и четвъртия етап, където са крайните улици. Имат сол, имат пясък, това е факт, машините ги имат налични, но в крайна сметка и проблемите ги има налични“, коментира той. И допълни, че явно техниката не им е както трябва, защото при проверките е установено, че има машини, които не могат да чистят както трябва. 

На въпрос по какъв начин ще убеди обществеността, че санкциите им са справедливи за непочистването на града и как Фандъкова (кмет на София – б.а.) успя да изчисли само за една нощ с колко ще ги санкционира, а в Смолян чакат до края на месеца Мелемов отговори, че всичко е въпрос на договор. „Санкцията можем да я наложим накрая на месеца, когато ни се дадат протоколите. Тогава ние с коефициент може да орежем парите. В София може да имат друг тип договор, който им дава възможност ежедневно да преценят.  Ние предварително никога не можем да кажем колко пари ще се изхарчат за дадена улица за сметосъбиране или снегопочистване. Ако падне един метър сняг, тази улица трябва да я минат десет пъти. И ще струва примерно 10 000 лева“, обясни той.

По думите на зам.-кмета Марияна Цекова сигналите са били най-много за „Кетевска“, „Боровец“ и „Станковица“, които са стръмни. 

„Ходила съм там. И за да тръгне машина да чисти, не може да се стигне заради паркирани автомобили. Дори имаше дърва на пътното платно. Багеристът бутна дървата, за да може да мине. Когато от двете страни има спрели коли, е много трудно да се провре машината. И на Каптажа, и на Кетевска, и в Устово се е налагало да вървим ние пред машините. Хората бяха учудени и ни питаха какво правим толкова рано там, но нали по някакъв начин този машинист трябва да мине. Ако не са толкова много спрените коли, или поне да са само от едната страна, да може да се почисти платното. Сега снеговете са точно встрани, чистят и какво се случва – минава машината, изчиства и веднага след това като почистят снеговете от автомобилите, и всичко това е пак на уличното платно. И бабуните са факт. Най-неприятният момент е, че хората, които чистят пред търговските си обекти, всичко отива обратно на уличното платно. Г-н Мелемов разпореди – имаме малки роторчета, които чистят тротоарите, но е невъзможно да се изчисти до самите плочки. Роторът не дава тази възможност. До училищата тротоарите са изчистени и около спирките“, твърди Цекова. 

От улица „Студентска“ сигнализирали на кмета, че не е почистено. Когато отишъл на място, имало трактор там, но не можел да влезе в улицата. Шофьорът му се оплакал, че собственик на кола му рекъл: „Внимавай, вратата на колата ми струва 4000 лева!“.

„Един от тракторите е с отрязано гребло, за да може да влиза в тесните улички. Това могат да го потвърдят и колеги от институциите, които присъстваха на проверките за машините и готовността за сезона“, каза зам.-кметицата.

Facebook Comments