Излекуваните в Смолянско са по-малко от новите с Ковид-19

Общият брой установени случаи на заразени с COVID-19 за област Смолян към 14 декември е 1855, като за последната седмица са 143. Общо излекуваните пациенти са 1326, а починалите са 158. Към момента активните са 371, от които 265 са на домашно лечение, а хоспитализираните са 106 – 65 в МБАЛ-Смолян, 12 в МБАЛ-Девин, 15 в МБАЛ-Мадан, 8 в МБАЛ-Златоград и 6-ма жители на областта се лекуват в лечебни заведения извън региона, съобщи областният управител Недялко Славов.

По думите му тези данни нареждат област Смолян на 26-то място в страната по общ брой установени случаи и на 20-то по брой случаи, съотнесени към броя на населението.

„Излекуваните през миналата седмица са 97 лица. За съжаление, броят на излекуваните е по-малък от този на новорегистрираните. Продължава да нараства и 14-дневната заболяемост. Тя е 286,9 на 100 хил. население, при 535,2 за страната. Нашият е четвъртия най-нисък показател сред областите в страната, но все още е в Червената зона и е обезпокоително, че за трета седмица бележи ръст“, акцентира д-р Мими Кубатева.

„По отношение на седмичния ръст, бележим отрицателна стойност, като регистрираните през седмицата са с 24 по-малко от предходната, или това формира -24,3% седмичен ръст, при -5,9% за страната. Заразените лица през последната седмица са на възраст от 19 до 89 години, средна възраст 61,3. От новозаразените 85 са жени, 58 са мъже. 61% от заразените са на възраст над 60 години и само 8% са до 40 години. 87 лица са постъпили за лечение в болничните заведения, като 84 са в болниците  на територията на областта, а трима – в болници извън областта. 56 лица са на домашно лечение. Пет лица са хоспитализирани поради влошаване на състоянието при домашно лечение“, посочи д-р Кубатева.

„Наблюдава се и завишаване при показателя 14-дневна смъртност – 34,7 на 100 хил., при 27 за страната, а леталитета е 8,5, при 3,4 за страната. През изминалата седмица от коронавирус са починали 19 лица, 10 мъже и 9 жени на възраст от 46 до 86 години със средна възраст 71,9 години. 80% от починалите са на възраст над 70 години. 13 са починали в МБАЛ-Смолян, 2 в МБАЛ-Мадан, 1 в МБАЛ-Девин, 1 в дома си и 2 извън областта. Само при едно от починалите лица няма регистрирано придружаващо заболяване. Шестима от починалите са били на интензивна терапия, като при петима от тях е била необходима изкуствена вентилация. Придружаващите заболявания на починалите са артериална хипертония, сърдечно-съдови заболявания, диабет, хронични белодробни заболявания, бъбречни заболявания.“, директорът на РЗИ-Смолян каза в извод, че 14-дневната заболяемост продължава да расте, в следствие на което нарастват и смъртността, и леталитетът.

Д-р Кубатева, д-р Даракчиев и д-р Лалов

През седмицата са регистрирани 7 медицински и 4 немедицински лица от системата на здравеопазването – 7 от Центъра за психично здраве, 3-ма от МБАЛ-Смолян и 1 от Доспат. От системата на образованието е регистриран един учител от община Мадан.

По отношение на извършените изследвания през седмицата за диагностика на COVID-19, в лечебните заведения на територията на областта са извършени 298 PCR-теста, като 137 от тях са отчели положителен резултат, 290 бързи теста за антитела със 173 положителни, 56 бързи антигенни теста с 18 положителни резултата. Натискът върху лечебните заведения продължава.

„През седмицата в РЗИ-Смолян бяха получени лични предпазни средства и дезинфектанти от Националния логистичен център и бяха разпределени между лечебните заведения за болнична помощ и Центъра за спешна медицинска помощ“, допълни д-р Кубатева.

„Към днешна дата в МБАЛ-Смолян се лекуват 56 пациента с доказана коронавирусна инфекция, седем от които са в интензивно отделение. Имаме свободни легла за момента.“, заяви директорът на областната болница д-р Марин Даракчиев.

Д-р Златка Шопова

През изминалата седмица лабораторията в Смолян е направила 240 PCR-теста, от които 110 положителни, или 46%. 94 теста са от стационара, 84 са с направления от общопрактикуващи лекари, РЗИ и платени – 62.

За месец ноември през ковид-структурите на МБАЛ-Смолян са преминали общо 398 пациента, починали са 51. Болничният леталитет е 12.8, което е около средния за страната. За цялото време, от началото на пандемията, от общинските болници в областната болница са преведени за лечение 27 пациента с COVID-19, като 14 от тях са излекувани, а 13 са починали.

    В днешният брифинг участие взеха д-р Григор Лалов – специалист в МБАЛ-Смолян по Пулмология и фтизиатрия с квалификация по Бронхоскопия, Функционално изследване на дишането, и д-р Златка Шопова – специалист по Пневмология и фтизиатрия. Те споделиха впечатленията си от лечението на пациенти с COVID-19, като бяха единодушни, че заболяването не трябва да се подценява. Медиците все още се сблъскват с нови негови проявления и са изправени пред редица предизвикателства в процеса на лечение.