За 3 часа дарители събраха пари за рингови колички на болницата в Смолян

Само три часа след призива за събиране на дарения, с които да се купи рингова количка за спешното отделение в Смолян, се събраха пари не за една, а за две колички. Всяка от тях е с цена 486 лева. Няколко дни по-късно те бяха платени и днес скромна група добротворци ги връчиха на болничния шеф д-р Марин Даракчиев и сестри от спешното отделение.

Попитана какво я е вдъхновило да участва в тази благотворителна кампания примата на родопския хумор Весела Бабаджанкова каза, че са две основните причини.

„Едната е, че съм изпитала на собствен гръб какво значи хората да са зад теб, да ти помагат, да ти дават сила и кураж, защото парите са важни, но не са най-важното нещо. Второ, което ме накара да се включа в тази кампания – истинска, бурна и много ползотворна, е това, че аз съм ползвател на цялата тази сграда и на всички тези отделения зад мен, защото имам, слава на Бога, живи родители, малък внук, голям внук, огромно семейство. За мен няма нищо по-важно от това хората, които се грижат за моето здраве и това на близките ми, защото то е най-ценно в този живот, да бъдат спокойни и да имат всичко, от което имат необходимост“, каза Бабаджанкова.

Малина Кордова

Тя благодари на всички анонимни дарители. „Аз предполагам, че няма да е първи и последен път, когато ще се случи такова нещо. Държа да споделя, че всичко това нещо се случи в рамките на три часа. Аз вярвам в доброто. Вярвам в това, че ценностите на българина не могат да бъдат смачкани, колкото и да има такива стремежи. Българският народ е състрадателен, добронамерен. Вие сте хора, журналисти, ходещи нагоре-надолу и знаете как бабата дели от хляба, как инвалидът подпомага другия. Още един път да благодаря на всички и да кажа ли името на човека, който ни подтикна към това нещо!? Това е Малина Кордова – колкото и да не иска да й се чува името“, допълни Весела Бабаджанкова.

Бабаджанкова обясни и защо се съгласи да застане пред журналистите, въпреки че й се искаше и тя да остане анонимна: „Защото знам, че съм лице. Защото знам, че всичко, което казвам, ми идва от сърцето и ума. Знам, че за доброто трябва да се говори. Все повече трябва да се говори за доброто, защото хората имат нужда от добро“, подчерта тя.

Д-р Марин Даракчиев

Д-р Даракчиев  благодари за жеста на дарителите от името на всички пациенти, които ще ползват количките. „Светли празници предстоят и дарителите доказаха, че родопчани са с големи сърца. Благодаря още веднъж!“, заяви изпълнителният директор на болницата.

На въпрос защо се налага чрез дарение спешното отделение да получи такива колички отговори, че в момента очакваме реновиране на отделение. „Предстои то да бъде локализирано на ново място и всичко да бъде абсолютно ново, затова не сме инвестирали средства в обновяване на спешното отделение. То ще бъде разположено тук и в киносалона. Следващата година трябва да бъде изградено ново спешно отделение в болницата, съответно оборудвано, като част от оборудването сме го получили вече“, допълни д-р Даракчиев. 

Две от сестрите в спешно отделение, които дойдоха да получат количките, казаха, че имат голяма потребност от тях и поискаха да предадем благодарностите на екипа.

„Сред дарителите имаме пенсионери, многодетна майка на три деца, имаме жена с минимална заплата, онкоболна жена, която от три годин се бори с рак на гърдата, бизнесмени с работещ бизнес и такива, които са затворили поради ситуацията, в която се намираме. Включиха се смолянчани от чужбина“, обясни организаторката на дарението Малина Кордова.