Изложба „Освобождението на Средните родопи, отразено в литературата и изкуството“ готви Регионалната библиотека

По повод 21- октомври – празникът на община Смолян, Регионалната библиотека „Николай Вранчев” представя изложба „Освобождението на Средните Родопи, отразено в литературата и изкуството”.

В своята 105-годишнина от освобождението на родопския край редица писатели, журналисти и краеведи са отразявали по различен начин историите и разказите на  участници и очевидци в Балканската война и Освобождението на Родопите. Стотици са публикациите в местния и националния печат, книги, сборници и др., посветени на това значимо събитие.

В стремежа да бъде показан и популяризиран богатият фонд на отдел „Краезнание” библиотеката представя материали от най-старите местни издания до наши дни, отразяващи Освобождението в литературата и изкуството.

Стихотворения, документални разкази, спомени на участници във войната, есета са само част от материалите, които ще видят посетителите на изложбата.

Текстове на песни, фотографии, портрети за героичния подвиг на полковник Владимир Серафимов и неговия 21- ви пехотен Средногорски полк, паметникът на връх Средногорец и др. са материалите от втория раздел на изложбата – отразени в изкуството.

Откриването й ще бъде на 16 октомври 2017, г. от 14.00 часа в Каталожния хол на Библиотеката.

Facebook Comments