Кметът на Златоград Мирослав Янчев: Спечелихме приз „Екообщина“ с разделното сметосъбиране

Златоград спечели приза „Екообщина“ за тази година в най-оспорваната категория – за управление на отпадъците в община с население до 40 000 души. Другият носител на наградата в същата категория е Столична община – за население над 40 000 души.

„Спечелихме, защото община Златоград от година и половина въведе разделно събиране от врата на врата. Ние влизаме във всеки дом, давайки на домакинството три чувала за трите рециклируеми отпадъка – пластмаса, хартия и стъкло. Чувалите се събират по график и извозват на площадка извън града“, коментира кметът на Златоград Мирослав Янчев.

По думите му в конкурса е бил оценен и примерът, който местната администрация дава за европейско отношение към опазване на околната среда, третирайки отпадъците разделно.

Конкурсът „Екообщина“ се провежда от посолството на Франция в България. Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерство на околната среда и водите са партньори на инициативата.

Отличията на златоградския кмет бяха връчени от министъра на околната среда Нено Димов и френския посланик н. пр. Ерик Льобедел.

„Предимството ни е, че сме направили контакта с всеки гражданин, с всяко домакинство. Това беше оценено като добра практика, защото работата с гражданите във връзка с опазването на околната среда и намаляването на разходите за събиране и транспортиране на отпадъци е от изключително значение в днешно време“, посочи Янчев.

Той допълни, че в община Златоград от 5 г. не е увеличавана такса смет, въпреки че всяка година в изпълнение на Закона за управление на отпадъците има ръст в разхода за депониране на отпадъците.

„Тази идея – да въведем разделно сметосъбиране, възникна именно с цел да не увеличаваме таксата, която плащат гражданите. Тоест, да я задържим максимално дълго време без да я увеличаваме, въпреки законовото увеличение на разхода“, допълни кметът на Златоград.

Янчев е убеден, че в следващите три години Златоград ще е общината с най-устойчиво добро управление на отпадъците.

Според него разделното събиране на отпадъци трябва да бъде въведено във всички общини по подобен начин, с малки изключения заради спецификите във всеки град и населено място.

В конкурса „Екообщина 2017“ са участвали 37 общини в категориите: „Устойчиво управление на водите“, „Устойчиво управление на отпадъците“, „Енергийна ефективност на сградите“ и „Устойчива мобилност“. Догодина ще бъдат включени още две категории – за улесняване на достъпа до спорт и за подобряване на градското осветление.

Догодина местната управа е със заявка за участие в категорията за достъп до спорт. За осветлението общината вече има спечелена награда „Зелена поръчка“.

„Аз съм подчинил действията си на три думи – „чисто“, „светло“ и „спокойно“. И когато тези три неща се случат в едно управление, в една общност, условията за живот са по-добри“, казва Янчев.

Според него целта на тези участия е да се признае труда на екипа му. „Защото, когато има тези номинации, това не е само пиар за един кмет, а е признание на труда на целия екип, на инициативността му, на стойността му. Не може да постигнеш добри оценки, ако екипът ти не е от професионалисти“, подчерта кметът на Златоград.