Изложба „Разрушение и съзидание”за Кольо Фичето представя музеят в Смолян

Фотодокументална изложба, посветена на именития български възрожденски майстор-строител Кольо Фичето, е аранжирана в залите на РИМ „Стою Шишков” – Смолян, за Коледно-новогодишните празници.

Тя е реализирана по проекта „Майсторът и времето“ за цифровизация на уникалното архитектурно наследство на Никола Фичев. На 15 пана са представени фотоси и любопитна информация за забележителни обекти, сътворени от Уста̀ Колю Фичето.

Прочутият български майстор-строител Никола Йованов Фичев, известен като Кольо Фичето и наричан Уста̀ Колю Фичето, е роден в Дряново през 1800 г. в семейството на Йован и Мария Фичеви.

Остава рано сирак без баща и едва 10-годишен започва да учи занаят при тревненски майстори- дюлгери. На 17 години учи как се дяла камък при майстори от западнобългарската строителна школа от град Корча. След това усвоява строителство на църкви, камбанарии и мостове от брациговските майстори.

Още млад, 23-годишен, той е вече калфа. На 36 г. е общопризнат за майстор в търновски дюлгерски еснаф, а през 1854 г. избран за главен майстор на еснафа. Колю Фичето умира на 15.11.1881 г. във Велико Търново.

Като строител Никола Фичев се отличава с изящните си леки конструкции и елементи с тъй наречената „фичевска кобилица”. Въвежда барокови черти и собствен стил – колонки, еркери и каменни релефи с народна символика: нимфи, грифони, лъвове, орли и други фигури с възрожденска символика.

Гостуването в Смолян на фотодокументалната изложба „Разрушение и съзидание“ е по покана на Регионален академичен център – Смолян, при БАН и РИМ „Стою Шишков“.

Изложбата е достъпна за жителите и гостите на Смолян от 20 декември 2017 г.

Тя е създадена от Инcтитyтa пo мaтeмaтикa и инфopмaтикa пpи БАН, с подкрепата на община Вeликo Tъpнoвo, с партньори Регионален исторически музей във Велико Tъpнoвo и музеите в Дpянoвo, Свищoв и Лoвeч.

Facebook Comments