Изложба в Пловдив със светещи мишки и причудливи същества представя дизайнер от Триград  

Изложба, наречена „Мишки в капана“, представя в творческия квартал „Капана“ на Пловдив млад дизайнер от Родопите.

Авторката й Виолина Исакова е от девинското село Триград. Тя е дипломиран художник-дизайнер в ЮЗУ „Неофит Рилски“, но от 10 години работи и твори в Лондон.

Има реализирани няколко собствени колекции артистични облекла. Голямата й страст са театралните костюми и куклите за сцена.

Завършила е курсове за изработка на сценичен костюм и сценични декори към University of Arts London. Работи като асистент по проекти, свързани със създаване на театрални костюми, кукли за фестивали и за постановки.

На любопитните пловдивчани и гости младата родопчанка представя мишлета със светещи рамки и причудливи същества, изработени от полимерна глина, хартия и вълна.

Изложбата бе открита снощи и ще продължи до 15-ти септември.

„Откриването мина много добре. На хората им беше много интересно, защото бях подготвила различни светлинни ефекти. Засега има доста голям интерес, дано е така и до края на седмицата“, казва с усмивка младата дизайнерка.

Сн.: Ана Михайлова

От 13-ти до 15-ти септември тя ще бъде и част от програмата „Нощ/Пловдив 2019“. Това е утвърден мултижанров фестивал и един от най-видимите градски проекти в Пловдив с отзвук в страната и чужбина.

Всяка година в него се включват повече от 100 участници, а събитията са в над 70 места в Града на тепетата. Подготвя се мащабна и разнообразна програма, в която се включват както местните културни институции, така и много международни артисти.

Виолина Исакова е подготвила творческа работилница за деца от 5 до 15-годишна възраст.

Всяко дете ще може да изработи кукла от чорап или кукла за пръст и да разгледа изложбата. За изработка на куклите ще се използват рециклирани материали. Участниците, които донесат непотребна пластмасова бутилка или чорап, ще имат възможност заедно с ръководителите на работилницата да превърнат предметите в нещо забавно и да им вдъхнат живот.

„Всъщност идеята ми за изложбата дойде точно от това ми участие в „Нощ/Пловдив. Исках да подготвя изненада за малките и за порасналите деца.  Има мишки, пеперуди, дръвчета, мъхчета. Искаше ми се като дойдат тук децата, да попаднат в приказен свят с геройчета и светлинки. И те действително много се радват“, казва авторът на изложбата. И допълва, че светещите мишки са не само много забавни, но стават и за нощна лампа.

Facebook Comments