Символ или не: Новата спортна зала в Райково замени скелет от комунизма

Готова е новата спортна зала към Математическата гимназия в Смолян. Тя скоро ще бъде официално открита и ще се ползва от учениците на гимназията и всички жители на Смолян, които желаят да спортуват, съобщи кметът на общината Николай Мелемов.

Новата спортна зала е построена точно до Профилираната природо-математическа гимназия „Васил Левски“ в кв. Райково, която след 6 месеца – на 1-ви март 2020-та, ще навърши 100 години.

„Такова спортно съоръжение не е строено повече от 45 години в областния град. Залата е с разгъната застроена площ 1544 кв. м. Състои от три самостоятелни блока – игрална зала, обслужващ блок и топла връзка. Към училището е изградено и многофункционално спортно игрище“, пояснява още Мелемов.

Освен че се сдоби с нова спортна зала и спортна площадка, сградата на гимназията бе основно ремонтирана, като част от обновяването й се въведоха мерки за енергийна ефективност.  Строително-монтажните работи за двата обекта са на стойност 3 277 203 лв. с ДДС.

Обектът е част от инвестиционната програма, която се финансира от ОП „Региони в растеж“. Общата стойност на проекта за обновяване и енергийна ефективност на образователна инфраструктура в гр. Смолян е 6 598 925 лв.

Тези средства са вложени за обновяване на дворните пространства и спортните площадки на други училища в Смолян (7-мо СУ, 6-то ОУ и ПГПЧЕ „Иван Вазов“, за основен ремонт  и реконструкция на ОДЗ „Буратино“), за ново оборудване и обзавеждане в тези учебни заведения.

Всички нови обекти по ОПРР са с видеонаблюдение.

На терена, на който е изградена новата спортна зала, всъщност допреди девет години имаше огромен грозен скелет, вдигнат през годините на комунизма с намерение да се направи физкултурен салон и басейн предимно за Математическата гимназия.

Строежът бил започнат през 1977 г., но през 1981 г. е замразен. Оттогава в продължение на 30 години бива оставенав груб строеж без покрив, със стърчащи арматури и разпадащ се бетон. Постепенно конструкцията на грозния скелет се компрометира до такава степен, че става опасна за преминаващите край нея.

От училището и от квартала недоволстваха, че всеки момент може да стане нещастен инцидент, а според експерти 4-етажната сграда с площ 520 кв. м не подлежи на довършване, защото конструкцията й не би могла да понесе тежестта на още строителни материали , дограми, обзавеждане.  През 1999 г. общинският съвет в Смолян взема решение за събарянето й. Разрушена е през 2010 г.

Именно на този и съседен терен е изградена новата спортна зала с игрище на открито до Математическата гимназия.

Преди три години общината изгради останал недовършен басейн – в квартал Смолян.  Направи преди това нова многофункционална спортна площадка на метри от него. Вложи сериозни инвестиции за основен ремонт и реконструкция на старата спортна зала, на която незадълго успя да се порадва бронзовият ни олимпийски медалист по вдигане на тежести Величко Чолаков, роден в Смолян.

Сега тя носи неговото име и откак е починал (2017 г.) там се провежда състезание по вдигане на тежести в негова памет. Тазгодишният  турнир ще се проведе на 14-ти септември.

Припомняме, че в Смолян са изградени още лекоатлетическа писта на стадиона в Райково, тенис игрища, постоянно игрище за плажен волейбол, стена за катерене, а върви и процедура по избор на изпълнител за рехабилитация на стадион „Смолян“.

Facebook Comments