Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Измаминици завлякоха две смолянчанки със 7000 лева и злато, арестуван е посредникът

Две възрастни смолянчанки станаха жертви на телефонна измама. Едната е дала 6000 лева и около 40 грама златни накити. Другата прежалила всичките си налични пари – 1030 лв.

На 23-ти ноември около 13 часа в полицията получават сигнал от 77-годишна жена, че неизвестен човек й се обадил на стационарния телефон, представил се за полицай от криминална полиция.

Мъжът ѝ съобщил, че тя участва в телефонна измама и трябва да съдейства на полицията. По този начин я мотивирали да му предаде 6 000лв. и около 40 гр. златни накити. Жената предала парите и златото на 60-годишен мъж от град Смолян. През цялото време той получавал указания по телефона какво точно трябва да направи, като бил заблуден, че разговаря със съседа си, а всъщност разговарял с един от измамниците.

Същият ден, около 14,15 часа неизвестно лице се обадило по домашния телефон и на 74-годишна жена. Мъжът и в този случай се представил за полицейски служител. Заблудил жената, че участва в телефонна измама. Заплашил жената, че ще я убие и така я принудил да остави пред дома си всичките си налични пари. Жената предала сумата от 1030лв. на непознат човек.

Незабавно след получаване на сигналите от двете измамени жени криминалисти от РУ-Смолян и ОДМВР в Смолян предприели оперативно-издирвателни мероприятия, в резултат на които е задържан 49-годишният К.К. от град Кресна.

Мъжът е заловен на автогарата в квартал Устово, където се опитал да замине с получените от измамите суми. От полицията уточняват, че същият човек е съпричастен в извършването на телефонни измами и в други райони на страната, като неговата роля е да получи от измамените съответните суми и да ги предаде на лицата, които организират схемата.

Полицията напомня на гражданите да не се поддават на заплахи по телефона и да не се доверяват, ако някой им поиска пари за съдействие на полицията при разкриване на телефонни измами. Няма процедури, при които полицията да събира пари от гражданите чрез обаждане по телефона. В случай на обаждане по телефона от непознато лице с такова твърдение, незабавно се обадете на тел. 112 и потърсете помощ.

Снимка: Дарик нюз

Facebook Comments