Зам-министърът на туризма в Чепеларе: Прогнозите са за поне 5% ръст на туристите тази зима

Отмина едно успешно лято и ни предстои, надявам се, много добър зимен сезон. С всяка изминала година България потвърждава имиджа си на една от най-търсените дестинации за зимен туризъм и все по-често е домакин на международни ски състезания. За всички нас е важно да развием и разширим постигнатото в предишните години. Това заяви зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева на среща с туристическия бранш в Чепеларе днес.

Преди старта на зимния сезон представители на местната власт в Чепеларе и Смолян, както и на туристическия бранш обсъдиха готовността си да го посрещнат и проблемите, които още не са решени.

По думите на Георгиева последната зима 2017-2018 г. е била най-успешната от влизането на България в ЕС по брой посещения на чужди туристи – над 16 млн. души с ръст от 12% спрямо предишния зимен сезон. А трета година от създаването на Министерството на туризма се отчитат рекордни резултати, включително в зимния туризъм.

От началото на годината до момента при чуждестранните туристи ръстът е 31% спрямо същия период на 2015 г. Близо 8 милиона са туристическите посещения на чужденци за периода януари – септември т.г., което е 5.5 % ръст спрямо същия период на миналата година.

Ръстът в приходите от международен туризъм за същия период  са 3,2 млрд. лева, което значи ръст от 7% спрямо миналата година.

„Очакваме приближаващата зима да надгради тези резултати. Прогнозите са за поне 5% общо увеличение на туристите спрямо миналия зимен сезон“, каза Георгиева.

Тя съобщи, че в курорта Пампорово-Чепеларе от януари до септември т.г. са пренощували близо 110 000 туристи, с увеличение на 9 .1% спрямо година по-рано.

„Броят на нощувките надвишава 349 000, достигайки ръст от 14%, а приходите от тях за над 15 млн. лв. за 9 месеца, отчитайки ръст от над 24.6%, което е белег за това, че зона Пампорово – Чепеларе работи за това курорта да бъде предлаган през другите месеци извън зимата“, каза зам.-министърката.

От изявлението й стана ясно, че безработни ще бъдат обучавани в Българо-германския център на Смолян за кадри в туристическия бранш по пилотен проект на Министерството на туризма.

По споразумение с МТСП в Агенцията по заетостта ще се получават заявки на работодателите за нуждата им от кадри. Проектът предвижда регистрираните безработни да бъдат обучавани в поделенията в Царево и Смолян.

Facebook Comments