Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Почистени са коритата на реките Черна и Бяла в Смолян

Приключи изпълнението на проекта „Осигуряване на хидравличната проводимост и почистване на речното корито на р. Черна и р. Бяла в регулационни граници на гр. Смолян“, съобщиха от областната администрация.

Областният управител Недялко Славов подаде към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС искане да се финансира проектът на община Смолян за почистване на двете реки в регулацията на град Смолян. То бе одобрено с постановление от 26 април т.г. и на областната администрация бяха отпуснати 333 190 лв. 

Проектът е изготвен от община Смолян и предоставен безвъзмездно на областната администрация.

Договорът със строителя беше подписан на 28 август 2018 година с продължителност на дейностите до 25 октомври 2018 година.

През този период бяха мобилизирани необходимите техника и хора, приложени бяха технологии за работа в условията на течаща река. Реализираха се дейности с цел намаляване на риска от наводнения и предотвратяване нанасянето на щети на хора и инфраструктура.

От критични места на речните корита бяха иззети значителни количества баластра, отстранени бяха паднали дървета и израсналата нискостеблена растителност. Извършени бяха строителни дейности за укрепване на мостови съоръжения и съществуващите каменни стени, които са част от корекцията на реката и са от съществена значимост за сигурността на главния обходен път над тях, уточняват от областната администрация. 

След изземване на наносите бяха бетонирани подкопани основи на каменни и бетонни стени по двата бряга на реките в най-компрометираните участъци – при мост до спортната зала, устои на Римски мост, при АРЗ, КАТ и др.

Премахнати са битови отпадъци и съоръжения, представляващи хидравлично съпротивление – незаконни постройки, метален мост в района на „Изворите“ в кв. Райково, кабели и тръби от светлото сечение на мостовете.

Фирмата „КРИС МТ” ООД беше избрана за изпълнител на проекта след провеждане на обществена поръчка. Строителният и инвеститорски контрол изпълниха „Екоинженеринг” ЕООД. Фирмата, осъществила авторския надзор е „ДИГ-ДИЗАЙН” ЕООД.

Facebook Comments