Изпъстрен с много забавления Ден на снега в Пампорово

Вълнуващ и изпъстрен с най-разнообразни забавления бе днешният Световен ден на снега в Пампорово. Хиляди туристи от България и чужбина бяха дошли да карат ски в курорта. Покрай пистите се чуваха различни езици, най-често руски, турски и гръцки.

Ветеранът, който е и талисман на Пампорово – Иван Раев, даряваше срещнатите от него с борово клонче за здраве и бонбонче за цигара. През юли месец тази година бай Иван ще навърши 95 години и кара ски не по-малко от сто дни на сезон.  А за първи път се качил на ски като 18-годишен.

Бай Иван

Той е най-възрастният активен скиор в региона, а е и ски учител. Интересен детайл е, че се спуска по пистите без шапка и ръкавици, а при високата скорост на каране студът изобщо не е за пренебрегване. Въпреки всичко, ветеранът в спускането не смята да променя навиците си. За него и студът, и снегът, и вятърът – всичко това е здраве.

Казва, че обича природата и въздуха, който идва от Беломорието. Убеден е, че Пампорово е естествена лечебница и който отиде там, ще бъде излекуван.

Най-възрастният скиор разказва, че дълги години в началото карал дървени ски, нямащи нищо общо със сегашните.

По думите му те също били хубави, макар че били вързани с въжета за краката. И думата писти не съществувала в далечното минало, а пързалки. Като млад ски учител обучавал с няколко чифта бегачки важните хора, които идвали на Пампорово, и техните деца.

В момента неговите дървени приспособления са в Музея на ските в Чепеларе.

Талисманът на курорта е машинен инженер по образование, участвал е в строителството на множество язовирни стени. Той е категоричен, че всеки може да се научи да кара ски, ако иска.

Доказателство за думите му са многобройните мъници, които щъкат по пистите заедно със своите родители, а и големите детски групи, които с еднакви екипчета се лутат по снега, учейки се да карат докато се забавляват.

 

За тях в Деня на снега имаше обособена и специална територия. Игрите се редяха една след друга. Децата се състезаваха, окуражавани от водещия – падаха, ставаха, смяха се, закачаха се.

А времето през целия ден беше чудесно за ски – преваляваше сняг, хладно, бяло, чисто и красиво. Лифтовете работеха с пълен капацитет.