Изписват 2-ма с коронавирус от МБАЛ – Смолян, остава само 1 пациент

В инфекциозното отделение се лекуват трима пациенти с доказан коронавирус. Двамата имат втора отрицателна проба и предстои да бъдат изписани. Умолявам гражданите да продължат да спазват мерките, за да приключи ситуацията поне в нашата област, да изпишем и последния пациент тази седмица. Тази оптимистична новина съобщи изпълнителният директор на областната болница д-р Марин Даракчиев.

От началото на пандемията в област Смолян има 38 заразени с Ковид-19. Излекувани са 24. Активните случаи са 11. Трима са в МБАЛ – Смолян, и един е в МБАЛ – Девин.Трима са починалите, а заедно с мъжа от Неделино, починал в УМБАЛ – Пловдив, стават четирима.

По думите на областния управител Недялко Славов двата месеца изолация са направили хората по-предпазливи. И макар лека-полека животът до голяма степен да се нормализира, ако се съди по поведението на хората по улиците, в голямата си част те остават предпазливи.

„Голяма част от обществения транспорт възстановява своята работа и аз очаквам от сряда, когато ще бъде отменено извънредното положение, всички редовни автобусни линии да бъдат възстановени по маршрутите и по разписанията така, както бяха преди извънредното положение. Имаме контакт с общините и имам уверението, че това ще се случи от четвъртък“, посочи Славов.

20 заведения за обществено хранене на открито са били проверени през последната седмица, при които са съставени 10 предписания, свързани с промяна на мерките за дезинфекция и хигиена.

Шефът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Сава Бозуков съобщи, че избягват да съставят актове на заведения, защото това е най-тежко засегнатият от пандемията сектор. Подчерта обаче, че няма да отминават най-тежките нарушения.

„От началото на епидемията имаме направени 231 проверки и е съставен един акт за административно нарушение, за неспазване на противоепидемични мерки и предпазни средства в хранителен магазин. Беше съставен акт за собственика на магазина, тъй като персоналът не разполагаше с предпазни маски и ръкавици. Предстои отваряне на още обекти. Съвместно с РЗИ бяха направени проверки в Смолян, Мадан и Рудозем. Предстоят в Девин и по другите общини. Там, където има дребни несъответствия, ще правим предписания, но при фрапиращи нарушения ще съставяме актове за административни нарушения. Проверките ще продължат и ще бъдат постоянни“, каза д-р Бозуков.

На въпрос към д-р Мими Кубатева, шеф на РЗИ, за отварянето на хотелите, тя каза, че хотелите са затворили по своя инициатива, предвид обявеното извънредно положение.

„Сега, когато се връщаме към една нормалност и отпадат част от противоепидемични мерки, хотелите са в правото си и сега, както и досега да работят при спазване на противоепидемичните мерки, които са залегнали във всички заповеди на Министерството на здравеопазването. Тези, които успеят да отговорят на тези изисквания, могат да отворят врати и да работят“, добави д-р Кубатева.