Извадиха двама от статистиката с положителни за Ковид-19 от Смолянско, били сгрешени

Общо 42 са установените с Covid-19 в Смолянско, като два от тях излизат от статистиката – 32-годишен шофьор от Смолян и 68-годишен от Неделинско. Причината е, че съобщения за тях било получено в четвъртък вечерта по телефона. При пристигане обаче на официалния протокол от изследването, двамата били посочени с отрицателни резултати. Веднага след това ПСР-пробите им били повторени и отново са отрицателни. Това стана ясно днес на рутинния брифинг с участието на областния управител Недялко Славов, директора на РЗИ д-р Мими Кубатева, изп. директор на МБАЛ – Смолян, и директора на ОДМВР ст. комисар Николай Димов.

„На базата на това тези двама пациенти отпадат от регистрираните случаи със зараза от Ковид-19. Съответно техните контактни ще бъдат свалени от карантина, а те ще бъдат лекувани от пневмония“, уточни д-р Мими Кубатева – директор на РЗИ, Смолян.

От 40-те души с положителни проби 30 са окончателно излекувани. В областта има 3 смъртни случая, 7 са активните с коронавирус. От тях двама са в инфекциозното отделение на смолянската болница, 5-ма са на домашно лечение.

На 1-во място по брой заболели е София с 939 случая, следват Плевен, Видин, Благоевград, Ямбол, Пловдив, Кюстендил, Сливен, Бургас. Смолян и Стара Загора са с по 40 и са на 11 и 12-то място.

На първо място по брой заболели спрямо общия брой на населението е Видин – с един заразен на 470 души население, следват Ямбол, Плевен, Кюстендил, София, Смолян – 1 на 2400, като следват Сливен и Благоевград.

Заболели по общини: Смолян е с 26 души, Чепеларе – 5, Девин – 4, Неделино, Мадан и Рудозем – по двама, Доспат – един. Средната възраст на заразените е 50 години при 68 г. средна за страната.

От медицинския персонал са 8 заразени – трима лекари от извънболничната медицинска помощ, от болницата в Смолян – 2 медицински сестри и три санитарки. Активни в момента са една мед. сестра и една санитарка.

Източници на заразата най-често са контакт на позитивен в семейството, от кардиологичното отделение в МБАЛ – Смолян, от Пампорово и завърнали се от чужбина.

От началото изминаха 8 и половина седмици, а доказаните в първата седмица са 3, във втората – 11, в третата – 3, в четвъртата – 10, в петата – 5, в шестата – 3, в седмата – 3, в осмата – 2. Най-много регистрирани има във втората седмица – периодът 25 март до 2 април и четвъртата (10-16 април) – Великденската седмица.

След това започва спад и се поддържа ниско ниво на нови случаи. Регистрираните случаи формират заболяемост 4 на 10 000 при 3,2 на 10 000 за страната.

Досега са изследвани 850 проби с ПСР, което е 8,5 на 1000 население. За страната този показател е 9 на хиляда. Досега са били карантинирани общо 1300 души в областта.

Facebook Comments