Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Как военното поделение в Девин се превръща в аквапарк

Върху имота на бившето военно поделение в Девин се изгражда модерен атракцион. Скоро – след десет дни (на 27-ми юли), там ще бъде открит единственият по рода си термален аквапарк. Комплексът е част от семейството на петзвездния SPA хотел „Персенк“.

Аквапаркът е построен за около две години. Той ще разполага с шест басейна – малък с олимпийски с размер 25/12, развлекателен басейн, акватоничен басейн, детски, бебешки и ВИП зона с басейн. Има и множество атракциони за посетителите.

Изградени са барове, модерен ресторант-градина „Модър“ с барбекю и беседки, в които посетителите сами могат да приготвят храната си и да се веселят на открито.

Атракционът е направен за кратко време, но имотът върху него има дълга история.

Така изглеждаше имотът допреди да започне строителството в него.

Мястото му е изключително атрактивно –срещу автогарата в Девин, на около 200 метра от центъра на града.

„Целият терен беше на Министерство на отбраната. Ползваше се за военно поделение на сухопътни войски. През 2002 г. е прехвърлен на община Девин. След това с решение на Общинския съвет е продадено на руско-българска фирма „Гостул“. По-късно „ЗГП“ купуват по-голямата част от имота и присъединяват 2,4 декара общински имот в съседство по пазарна оценка отново след решение отново на местния парламент“, разказа кметът на Девин Красимир Даскалов.

В момента на обекта кипи усилена работа.

Върху целия този терен от близо 12 декара площ сега се изгражда аквапарк.

През 2002 г. имотът от близо 42 декара, върху който е разположено военното поделение, е прехвърлен на общината. Пет години той стои неизползваем. След това общината влиза с апортни вноски в дружества, едно от които „Гостул“ на руснака Генадий Солюшин, с които възнамерява да реализира инвестиционни проекти. Когато обаче с времето става ясно, че местната управа няма полза от тези дружества, защото проектите са без бъдеще, разпродава дяловете си в тях.

Впоследствие имот от 11,4 дка бива препродаден на пловдивската фирма „ЗГП“ (Завод за горещо поцинковане“) ООД, а тя присъединява още един от близо два декара към него. Съдружници въ фирмата са „Юпитер холдинг“ АД, „Юпитер Метал“ ООД и „Юпитер 05“ ООД, а управител е Николай Любомиров Иванов.

Инвеститорът Николай Иванов

Дружеството „ЗГП“ първоначално е регистрирано под името „Кам – Девин“ ООД. През 2009 г. е преименувано на „СПА хотел Персенк“ – Девин, а през 2011 г. бива преименувано на „ЗГП“ ООД.

То извършва дейност в Завод за горещо поцинковане, отдаден под наем от фирма „Юпитер 05“ ООД и това е основната му дейност, за реализирането на която са назначени 51 служители. Допълнителната дейност е хотелиерство и ресторантьорство, изпълняваща се в СПА хотел „Персенк“ с 48 човека персонал.

Капиталът на дружеството към края на 2016 г. е 8 299 500 лв. а реализираните приходи миналата година са на стойност 17 588 745 лв., става ясно от информация в Търговския регистър.

През 2015 г. „ЗГП“ купува имота на бившето военно поделение в Девин и започва да строи Термал Аквапарк „Персенк“. Очакванията за него са да увеличи оборота и печалбата на СПА хотел „Персенк“ с около 20%  и да реализира нови приходи за дружеството. Строителството му се финансира с инвестиционен кредит от „Уникредит Булбанк“ АД. 

Аквапаркът стана факт и благодарение на държавната помощ за община Девин. 2 млн. лева миналата година бяха отпуснати от Министерския съвет на общината, за да подмени 11.5 км водопровод за минерална вода от Беденски бани до Девин. От минералната вода ще се възползват всички бизнеси с туристическа насоченост в града.

 

Facebook Comments