Скенерът на ученици от Смолян за вредни храни с достойно представяне в Брюксел

Учебната компания Noetic на десетокласниците от ПГПЧЕ „Иван Вазов“ в Смолян представи достойно България на международното състезание „Учебна компания на годината“ на Джуниър Ачийвмънт (JA Европа) в Брюксел.

Макар да не получиха специална награда, те впечатлиха и международното жури с разработеното от тях мобилно приложение E-Food Scanner – за сканиране на етикетите на хранителни продукти и идентифициране на вредните съставки. Преди месец Noetic спечелиха голямата награда „Най-добра учебна компания“ на JA България, по време на Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“.

Освен победителите от Смолян Брюксел посетиха още няколко учебни компании на JA България, участници в проекта „Предприемачи на бъдещето“, сред тях и „Родопи-еко“ от ПГ по икономика „Карл Маркс“, Смолян, които създадоха компост и биоразградими саксии за засаждане на иглолистни фиданки. 

„Това е една от възможно най-добрите инициативи – да се обучат млади хора още в училище на това какво е предприемачество. Ето, имаме българска учебна компания на това световно състезание. Екипът от Смолян се представи много добре, независимо че не беше класиран в челната тройка. В сравнение с всички други учебни компании, които участват на това състезание, се вижда, че не отстъпваме по никакъв начин. Напротив – ние сме едни от най-иновативните“, коментира представянето на NOETIC Владимир Уручев. 

Голямата награда журито присъди на екип ученици от Естония за разработената от тях иновативна система за компостиране, разграждаща 10 пъти по-бързо органичните отпадъци от досегашните подобни системи.

Facebook Comments