Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Какво става, хора!? Толкова много пожари заради непочистени комини!?

Няколко десетки са пожарите в Смолянско – почти 100% от тях заради непочистени комини, от началото на този отоплителен сезон. Почти всеки ден на тел.112  постъпват сигнали за пламнали къщи и блокове. Проблемът вече добива застрашителни мащаби. Само от началото на месец ноември са се запалили близо 20 сгради в областта. На някои от тях са оцелели само стени, за радост без човешки жертви.  Семейства останаха без дом в студеното. Приютиха ги техни близки. 

Няма незасегната община в цялата област.

В нощта на 10-ти срещу 11-ти септември се запали къщата на шестчелнното семейство Костадинови в Момчиловци. Без дом остана възрастно семейство, двамата им сина и внучката с малко момиченце. Хората са евакуирани, а домът им е невъзможно да бъде обитаван след пожара. В района събират дарения – пари, материали, дрехи, завивки, за семейството. Общинският съвет в Смолян отпусна 2700 лева, а фирми и хора помагат да се изчисти и покрие къщата.

Община Чепеларе обяви дарителска кампания за възстановяването на изгоряла къща в село Острица. Пожарът в триетажната къща лумна на 24 ноември и остави без покрив на прага на зимата трима души от семйство Мекереви. 63-годишна жена, съпругът й на 67 години и още една възрастна жена са невредими, но вече живеят при роднини. Пожарът е станал на горния етаж, но цялата къща е необитаема заради просмуканата от гасенето вода. Тук причината за пожара изглежда е проблем в ел.инсталацията.

„Хората в селото са се включили да помагат. Във възстановяването участват и местни кооперации – кой с дървен материал, кой с труд. Днес очакваме да се вземе решение на Общинския съвет. Внесли сме докладна за отпускане на 1600 лева, с които да се купи ламарина. В града ще се сложат кутии за дарения и очакваме хората да са съпричастни, да се съберат още средства“, каза кметът на Чепеларе Славка Чакърова.

Тя обясни, че още в първия ден след пожара са се събрали кооперациите и строителна фирма да проверят от какво има нужда. Всички са се ангажирали да дарят материали и труд.

„Семейството е живяло на долния етаж, на най-горния никой не живее, но къщата трябва да се покрие, за да може да се върнат в дома си. Ние имаме керемиди от ремонта на училището и предложихме да ги дадем, но по-бързият вариант за покриване е с ламарина, защото има сняг вече, а по къщата работят още от неделя“, допълни Чакърова.

Това е поредният пожар, оставил без покрив семейства в Смолянско. В момента дарителски кампании, освен за Острица и Момчиловци, вървят за семейства с изгорели къщи в доспатското село Змеица и в Неделино.

 

Facebook Comments