Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Канят „ВиК“ в Смолян да сключи договор за 70 млн. лв., третата лента между Асеновград и Смолян ще е до 30 км

Преди два дни „ВиК“ ЕООД в Смолян получи покана да представи проект на стойност до 70 млн. лв. пред Оперативна програма „Околна среда“ за безвъзмездна финансова помощ. Това обяви при посещението си в Смолян министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Регионалният инвестиционен ВиК-проект за обособената територия на „ВиК“ ЕООД – Смолян“ представлява втори воден цикъл за областния град. Предишният етап бе финансиран от предприсъединителната програма ИСПА.

„Първото „ВиК“-дружество в България, което ще възлага голям воден проект, е това в Смолян“, заяви Нанков.

Той обясни, че „ВиК“ подготвя вече апликационната форма. „Но междувременно, за да пестим време, защото сме закъснели, по причини независещи от „ВиК“, стартираме тръжната процедура“, обяви Нанков.

В Смолян министърът провери как се изпълняват няколко обекта, финансирани със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“.

Заедно с кмета Николай Мелемов и областния управител Недялко Славов разгледаха строителната площадка до Математическата гимназия, където се изгражда нова спортна зала. Освен нея предстои сградата на ПМГ да бъде основно ремонтирана и санирана. Ще й се осигури видеонаблюдение и ново оборудване. Поръчката е на обща стойност 2,7 млн. лв. без ДДС. Изпълнява се от местната фирма „Дюлгер“. Срокът за изпълнението й е 2 години, но се очаква да приключат и по-рано. Като цяло по „Региони в растеж“ предстои да се изпълнят обекти в Смолян на стойност 21 млн. лв.

Директорката на гимназията Мария Илиева връчи на министъра почетен знак на училището с лика на патрона му Васил Левски и разказа за историята и постиженията на елитната гимназия, която следващата година чества 100-годишнина. 

Тя каза, че випускът на сегашния кмет Николай Мелемов са инициатори за създаването на паметник на Васил Левски, който е в двора на училището.

По думите на министъра тази година може да бъде обявена обществена поръчка и за трета лента между Асеновград и Смолян. Българско-полския консорциум „Мости“ до месец ще е готов с предпроектното проучване. В момента документите са в МОСВ и там ще преценят дали ще има нужда от ОВОС.

„Ако не минаваме по тежката процедура с ОВОС, директно започваме с възлагане на инженеринг – проектиране и строителство, още тази година. Говорим за трета лента в рамките на 28-30 км. Това ще даде възможност за по-бързо, сигурно и безопасно осъществяване на връзката между Тракия и сърцето на Родопите“, обясни Нанков.

Проектът все още не е остойностен, което ще стане до месец, но ще се финансира изцяло от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“.

„Стартираме лятото обществената поръчка – процедурата отнема 6 месеца средно, а при обжалване – 9 месеца. Ако се обжалва, догодина през пролетта може да се започне строителство“, посочи той.

За Смолян започва също проектиране на последната част от околовръстния път. Останали са малко над два километра и проектът ще бъде завършен. Догодина се очаква да обявят обществена поръчка.

Обходът на Чепеларе ще струва 17 млн. лв. без ДДС. Той е предвиден да се изпълнява на три фази. „Проблемът е с отчуждаванията. Ние нямаме правна възможност да преведем 450 000 лева на общината, за да плати отчуждителните процедури. 450 000 лв. няма да ни спрат, просто трябва да намерим правната възможност и механизъм да ги приключим. Но като гледам трафика, според мен е по-важно да направим третата лента, след това обходът на Чепеларе“, каза Нанков.

Той коментира и казуса с блокираната поръчка на стойност над 44,3 млн. лева от фирма с 2 лева капитал.

„По отношение на Закона за обществени поръчки (ЗОП) вече имаме не само нагласи, има и доста свършена работа по темата. Министър Дончев изрази воля и желание, че трябва да има промени в ЗОП относно обхвата на заинтересованите лица. С тол-системата беше същото – година и 7-8 месеца жалби. Извинявайте, но през това време ние сме изтървали около 2 млрд. лева.“, подчерта регионалният министър.

Старозагорската фирма „Пътна маркировка“ ЕООД с 2 лева капитал и с никакъв строителен опит блокира поръчка за 44 363 981 лв. на Агенция „Пътна инфраструктура“ в края на месец октомври 2017 г.

Тя касае общо три лота с обща дължина 66 км в областите Смолян, Благоевград и Кърджали и се финансира се със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“.

Единият от трите лота е на територията на област Смолян. И касае рехабилитация на 27 км между Смолян и Девин. Тук влизат участъци от края на магистралата в Смолян (кръстовището на Карлък), през Каптажа до „Рибката“. И още един – от Стойките, през Широка лъка до кръстовището преди входа на Девин. Прогнозната стойност на обекта на наша територия е 23 272 164 лева без ДДС.

Но стават общо над 44 млн. лева заедно с предвидените инвестиции по втория и третия лот, които попадат вече в областите Благоевград и Кърджали.

На водещата снимка (отляво-надясно): Управителят на „ВиК“ инж. Мариян Николов, кметът на Смолян Николай Мелемов, министър Николай Нанков, областният управител Недялко Славов.

Facebook Comments