Къщи за гости с европари!? Вече не

Покрай поредицата проверки, разследвания и смущаваща информация относно къщите за гости, финансирани от Програмата за развитие на селските райони, ситуацията стана доста сложна, а финансирането им вече е почти невъзможно, стана ясно от изявление на Зорица Ставрева – експерт „Информационно обслужване и услуги“ в Областен информационен център (ОИЦ) – Смолян. Пресконференцията бе за публичността, която предоставя Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България ИСУН 2020.

Тя обясни, че подмярка 6.4 е тази, която подкрепя земеделски дейности в деветте общини на Смолянска област по 4 направления – услуги, занаяти, производство и туризъм.

„При местните инициативни групи, които също пускат опции за кандидатстване по подмярка 6.4., безвъзмездната финансова помощ беше 74%, а на национално ниво тази подкрепа беше 50%.  След всичко, на което станахме свидетели, само направление туризъм на национално ниво не е пуснато изобщо, а МИГ-овете, които пуснаха тази възможност, са на 5%. На практика строителство на къщи за гости, семейни хотели и преустройството им за мен вече е невъзможно да се прави по тези правила до края на настоящия програмен период“, посочи Ставрева.

Тя съобщи, че посетителите в ОИЦ най-често са интересуват от стартиране на собствен бизнес в сферата на туризма (къщи за гости и семейни хотели), в сферата на производството – автосервиз, пекарна и др.от нулата, но има доста запитвания от предприемачи дали има опция да кандидатстват само за купуване на машини, нищо друго.

По отношение на къщите за гости жителите на Смолян първо бяха разочаровани, защото общината не е селска и не могат да получат финансиране, а новото разочарование е, че при сегашните правила безвъзмездната финансова помощ по това направление е 5%.

„Ако правите занаятчийско ателие, ще получите от МИГ „Преспа“ примерно безвъзмездна помощ в рамките на 75%, но ако кандидатствате за къща за гости, безвъзмездната помощ ще е 5% и това е един учтив начин да се премахне това финансиране. Миналата година тази част от подмярката беше спряна на национално ниво. Сега примерно МИГ „Високи Западни Родопи“ – Борино, Доспат и Сърница, вече пореден месец очакват одобрение и им казаха, че така ще излязат процентите“, допълни Ставрева.

„Ако имате примерно стопанство с коне, но искате да направите и една стаичка за гости, които да преспят у вас, тогава ще ви финансират тази дейност като допълваща към основната, но приемането на гости не може да се финансира като основна дейност“, посочи управителят на ОИЦ Цветанка Генчева.

Според експертите в информационния център селският туризъм вече не е приоритет. Отчетено е, че са направени достатъчно къщи за гости и има достатъчно места за настаняване, а акцентът вече е в услугите, свързани с туризма.

„Интересно е, че на национално ниво може изобщо да не видим стартиране на тази подмярка. Няма и за кога. Не знаем каква ще е нагласата в новия програмен период дали ще има пари за селски туризъм или не“, коментира Генчева.

На въпрос докъде стига отговорността им когато някой им поиска помощ, от ОИЦ отговориха: „Ние сме информационно звено, може да съдействаме къде е информацията, какви са сроковете, откъде да се свалят документи, как да си направят профил в системата. Но не можем да пишем проекти, не може да ги управляваме и да съдействаме в управлението, не може да консултираме самата идея. Може да я коментираме дотолкова, че да се разбере доколко тя съответства на поставените условия, за да помогнем на кандидата“.

По думите на Генчева и Ставрева все още не са достатъчно гъвкави кандидатите в мисленето и намеренията си. Те очакват програмата да се увие около тяхната представа за това как ще се случи даден бизнес, а няма как една програма да има стандартизирани правила и да пасне на всеки. Трябва да усучем идеята на бенефициента около условията и това е доста фрустриращо за всички.

„Имаме запитвания от предприемач, който казва: „На мен ми трябват само машини, не искам да обучавам никакви хора, не искам нищо друго“, а няма такава програма, която финансира покупката само на машини. Ние сме оценили като много полезна би била ваучерна схема, за съжаление не се случи през този програмен период, специално за малък бизнес. Това е някаква форма на безвъзмездна помощ, но не е обвързана с проект. Имаш бизнес-план и получаваш ваучер за купуване на машини, без пресконференции, без публикации, без наем на персонал. В момента има ваучерна схема за по-екзотични неща например да се листне компания на борсата, за някакви ИТ-услуги – малки ваучери, по 5000 лева, за създаване на интернет страница, за маркетингови проучвания, за специфични изложения“, уточни Ставрева.

От ОИЦ казват, че вече има фалирали предприемачи, задето са взели повече пари по европейски програми, отколкото могат да обезпечат като собствено участие.

„По програма „Иновации и конкурентоспособност“ има прагове – минимален и максимален праг на безвъзмездната помощ. Минималните прагове са изключително високи за повечето местни фирми. Ако трябва да даде 50 или 30%% от това, за което кандидатства, когато минималният праг е 50 000 лева, малката фирма не може да ги осигури. Или ако ги осигури, ще бъде тласната към несигурно бъдеще. Не са една и две фирмите, които са фалирали, защото са хапнали по-голяма хапка. За да изпълнят своя финансов ангажимент, започват да теглят кредити, тъй като нямат свободни пари и се затормозява цялото изпълнение“, обясни Зорица Ставрева.

Припомняме, че през месец юни екипи на Държавен фонд „Земеделие“ провериха 295 къщи за гости, от които 288 в мониторингов период и 7 извън него.

Проверките показаха, че 15 къщи за гости не функционират по предназначение от общо проверените обекти за селски туризъм от Програмата за развитие на селските райони. От тях 4 в област София, по 2 –  в Благоевград и Пазарджик, по една – във Варна, Ловеч, Пловдив, Видин, Разград, Шумен и Добрич.

„За тези къщи има съмнения, че не се спазват подписаните договори по ПРСР – липсват счетоводни документи, категоризации и регистри за посещаемост. Финансовата помощ, която са получили, е в размер на 4,5 млн. лв. и същата ще бъде изискана от бенефициентите“, обясни тогава министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

От всички проверени са установени други 74 къщи за гости, за които са констатирани в различна степен отклонения от заявения бизнес план. Проектите са получили субсидия от ДФЗ на стойност 18 млн. лв. Санкцията за тях зависи от вида на нарушенията и варира от 5 до 15% от стойността на платената субсидия.