Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Кметът на Девин пожела Триград да стане „Малката перла в сърцето на Родопите“  

„Село Триград е уникално с това, че край него се намират два от най-посещаваните туристически обекта в община Девин – Триградското ждрело и Дяволското гърло. Пожелавам, със съвместни усилия, да успеем да направим това китно село „Малката перла в сърцето на Родопите“, заяви кметът на Девин Красимир Даскалов при откриването на празника „Орфически мистерии“ в Триград. 

По думите му възстановката на легендата за митичния певец Орфей и неговата любима Евридика е уникална. А  празникът е ден, в който всеки може да се докосне до миналото. „Той е повод за гордост от миналото и настоящето, а също и всички да са устремени напред, към бъдещето. И съм сигурен, че когато сме заедно, с помощта на държавата, в лицето на правителството на г-н Борисов, местната власт в лицето на местното ръководство, общинската администрация и Общинският съвет в Девин, подпомагани от бизнеса и с желанието и енергията на местните хора, ще успеем да постигнем всичко това“, каза още Даскалов.

Днес в Триград се събраха хиляди местни жители, пръснати навсякъде из страната и по света, много гости и туристи. Всички се насладиха на стародавния обичай „Напяване на китки“. 

Празникът се възобновява след прекъсването му миналата година заради трагедията с 16-годишния Кристиян.

„Прескочихме миналата година празника поради неприятни поводи. Днес искам да приветствам с „Добре дошли“ заместник областния управител Владимир Гърбелов, кмета на Девин Красимир Даскалов, председателя на ОбС – Девин Руси Чаушев. Искам да благодаря на Туристическо дружество “ Орфей“, което помогна много за осъществяването на празника и дари 155 LED-светлини, с които цялото село до една седмица ще има улично осветление. Започва да се прави и тротоарът от центъра на селото до хижа „Триградски сили“, каза кметът на Триград Цветан Славков.

„Ежегодният събор и празникът „Орфически мистерии“ се превърнаха в традиция и емблема на това прекрасно село. Пресъздаването на народните обичаи поддържа жив интересът към родопските традиции и култура. Споделяйки тези прекрасни мигове на народно веселие, всички ние – деца и възрастни, доказваме, че е непреходно духовното богатство на народното творчество и то има своето достойно място в съвремието ни. Винаги носете в сърцата си и поддържайте жива обичта към Родопите и България“, се казва в поздравителния адрес, изпратен от областния управител на Смолян Недялко Славов. 

Сред многобройните изпълнители на сцената се изявиха местните таланти Аделина Чолакова, Васил Пашалийски, Хамид Имамски, Веско Хаджийски, самодейната фолклорна група към читалището в Триград.

„Радостен съм, че в Триград отново има радостни хора след трагичния инцидент миналата година, заради който нямаше празник. Тази година ТД „Орфей 1970“ дарява по повод празника цялото улично осветление в село Триград с енергоспестяващи лампи. Това е една голяма помощ както за общината, така е и една голяма придобивка за жителите на селото и туристите, защото този тип лампи ни е известно, че намаляват наполовина и повече потреблението на ел. енергия“, заяви пред журналисти кметът на Девин Красимир Даскалов. 

Той посочи, че община Девин ще започне ремонт на тротоарите от центъра на селото до хижа „Триградски скали“, като това ще стане със средства от инвестиционната капиталова програма на общината. Със средствата, заделени от тазгодишния общински бюджет, няма да можем да ги довършим, но ще предвидим допълнително средства, за да може другата година да бъдат изпълнени изцяло и да бъдат продължени и в посока пещерата „Дяволското гърло“, каза градоначалникът.

Целият ден на площада се виха хора, с малки прекъсвания заради падналия дъжд. Веселието продължи до полунощ, като преди това се състоя огнено шоу и прожекция на филм за Орфей и Евридика.

Facebook Comments