Кметът на Девин Здравко Иванов: Трябва ни пречиствателна станция, ако Пловдив се захрани с вода от яз. „Въча“ 

Здравко Иванов е кмет на община Девин за първи мандат. Той е завършил право в Пловдивския университет през 2003 г. Работил е като юрисконсулт в РУГ – Смолян. За кратко е бил дознател в МВР. В период от около 3 г. е помощник-нотариус по заместване. От 2009 г. до избирането му за кмет през октомври месец 2019 г. е нотариус, отговарящ за територията на Районен съд – Девин (общините Девин, Доспат, Борино). Потърсихме го да разкаже за няколко от последните решения на местния парламент и за предизвикателството Ковид-19 пред общинската болница.

Г-н Иванов, на последното заседание имате приети записи на заповеди за няколко проекта, но най-мащабният е за пътя от Девин за Фотиново, Пазарджишко. Проектът на какъв етап е?

Строителството не е стартирано. Договорът е сключен миналата година, но е имало последващ контрол от ДФ „Земеделие“. Преди около месец подписаха анексите и сега това е следващата стъпка – взехме решение да обезпечим авансите с ДДС-то чрез записи на заповеди. Предстои да влезе в сила решението на Общинския съвет. След това ще наредим аванса и реално стартът на строителството ще е към края на юни, началото на юли. 

А защо е това забавяне, като се има предвид, че миналата година е сключен договорът?

Вероятно е технологично забавянето, ако са забавили провеждането на обществените поръчки. След като са определени изпълнителите чисто процедурно от ДФ „Земеделие“ си правят проверка на всички поръчки. Ако имат забележки, налагат финансови корекции и правим анекси към договорите. Процедурата си е стандартна и тя приключи реално преди около месец, когато подписахме последните анекси и максимално бързо, с оглед извънредното положение, внесохме докладни за записи на заповеди. 

С реконструкцията на центъра докъде стигнахте? 

Надявам се до края на юли да имаме готов център. Фирмата твърдеше, че ще се справи до края на юни, но това е оптимистичен вариант. Според мен реалистичният е до края на юли. 

А какви са ви намеренията за благоустрояване на града?

Имаме какво да наваксваме в инфраструктурно отношение. Специално уличната мрежа в града и подземните комуникации – водопроводната и канализационната мрежа в последните години не е подменяна. Ще работим в тази насока, за да благоустроим града като доизградим уличната мрежа. Основен приоритет ни е входната артерия на града. 

Тя не е ли държавна собственост?

Да, държавна собственост е нашата цел е да съумеем да убедим държавата, че е важна и трябва да се случи. Това, което като ново ръководство искахме и успяхме да направим, е проект, който ще бъде внесен за одобряване в АПИ. Ще разчитаме след това да подпишем споразумение с АПИ за реализация на входната артерия. Нашето участие ще е да направим осветлението на входната артерия. За целта имаме предвидени средства и осветлението ще е за сметка на общината. 

Изглежда и проектирането е за сметка на общината?

Не, АПИ изготви проекта, но по наше настояване, с продължителни разговори. 

Планували сте в програмата изграждане на пречиствателна станция, как може да стане това? 

Ще е необходимо да изградим пречиствателна станция, разбира се, със съдействието на държавата. Неминуемо ще се наложи да се изпълни такъв проект, ако град Пловдив и населените места около него се захранят с питейна вода от яз. „Въча“. Ние трябва да направим пречиствателна станция, тъй като цялата обратна вода на град Девин се влива в яз. „Цанков камък“, а яз. „Цанков камък“ се влива в яз. „Въча“. Държавата ще трябва да ни помогне. 

Възможно ли е да се финансира от Оперативна програма „Околна среда“?

За момента нищо не е ясно с оглед новите насоки, които се изготвят за следващия програмен период 2021-2027-ма година. В момента се готвят интегрираните планове за развитие, а след това респективно общинските интегрирани планове за развитие. Надявам се това да залегне като приоритет в тях. Реалистично е ние да положим основите за изграждане на пречиствателна станция, а нейното реализиране може би ще е в следващия мандат, тъй като трябва да мине процедура по проектиране, после по финансиране и т.н. Времето ще покаже дали ние ще го реализираме, или друг. Ние, управлявайки града, мислим за населението и за общината като цяло. 

В общинската болница имате вече пациент с коронавирус, как реагираха хората, притеснени ли са? 

Не мога да кажа, че е спокойно, но го приеха нормално. Имаше напрежение в първата седмица, когато министерството на здравеопазването наложи леките и средните случаи да бъдат лекувани в общинските болници, но с течение на времето болницата се подготви, персоналът се настрои. Проведоха се обучения на екипа от страна на смолянската болница. Трябва да свикнем с мисълта за коронавируса. Явно той ще е покрай нас още дълго време и ще трябва да го лекуваме. 

От колко дни е постъпил първият пациент?

Той е приет в четвъртък и е диагностициран в понеделник вечерта. За момента е единствен. Направени са изследвания на медицинските лица, които са контактували с него. Пробите им са отрицателни. 

А как се окомплектоваха екипи, тъй като имаше напуснал лекар от вътрешното отделение, което бе определено да лекува Ковид-19?

За момента има няколко екипа, създадени с наличния медицински и немедицински персонал. Мисля, че сме готови да се справим и с повече от един пациент.   

В наскоро приетата ви от ОбС програма за управление през мандата, освен амбициозните ви намерения, прави впечатление, че навсякъде стъпвате на постигнато от вашите предшественици, не игнорирате направеното от тях? 

Според мен трябва да има приемственост, защото всеки един от предишните кметове е допринесъл по някакъв начин за развитието на общината и хубавите неща трябва да бъдат продължавани.