Култура

Кметът на Смолян: Подготовката за събора на Рожен върви добре

Подготовката за събора на Рожен върви добре. Вече имаме опита и че се надяваме, че няма да има неприятни изненади. Отново очакваме рекорден брой участници и посетители, за да се получи едно национално събитие, заяви кметът Николай Мелемов пред журналисти.

По думите му единственото неудобство, което може да бъде създадено, е с движението, но съвместно с полицията е създадена отлична организация. „Както казах вече имаме опита, така че ще направим всичко възможно да има ред и дисциплина по отношение на движението“, заяви Мелемов.

Според председателя на Фондация „Наследство в бъдещето“ Симеон Караколев Рожен е най-голямото национално събитие в България.

„Още в самото начало казах, че моята амбиция е да върна Рожен там, където му е мястото, а това е да бъде събитие №1 в България. Това се случва благодарение на личното ми взаимодействие с община Смолян и институциите на територията на общината“, посочи Караколев.

Той припомни, че тази година имаме и различен акцент на събора – пилона с националния флаг, а освен това се навършват и 125 години от първия Роженски събор. „Малко събития в България могат да се похвалят с такава годишнина. Продължаваме една традиция, надграждаме я и правим всичко възможно посетителите наистина да отнесат със себе си частица от тази магия, наречена Рожен“, добави Караколев.

Организаторите уточниха, че на Рожен са осигурени 3 000 паркоместа, 500 са местата в палатковия лагер. „Апелът ми към всички хора е да ползват обществения транспорт. Трябва да отбележим, че се очакват в пъти повече посетители от 2019 г. Входът е безплатен, всеки може да си донесе храна и напитки, няма да има никакви ограничения в това отношение“, подчерта председателят на „Наследство в бъдещето“.

Относно финансовата обезпеченост кметът Николай Мелемов обобщи, че община Смолян не формира никакъв приход от събора. Заложени са 130 хил. лв. за разходи, в които местната администрация ще успее да се побере. По-голяма част от парите, които плаща общината, отиват в държавни структури – пожарна, полиция и др. Освен това плаща на изпълнителите, включени в т.нар. Родопска вечер.

За охраната на мероприятието са предприети всички необходими мерки. От ОД МВР Смолян посочиха, че организацията за Роженския събор е напълно готова. Ангажирани са 387 служители на МВР, като 120 са представителите на други структури от страната, готови са и Контролно-пропускателните пунктове. Освен това е предвидена и специализирана полицейска организация, така че да бъде обхваната и цялата Смолянска област, тъй като се очакват изключително голям брой участници и посетители.

Съборът „Рожен 2023“ ще бъде официално открит на 14 юли в 11.10 часа. В продължение на три дни на четири сцени на Роженските поляни ще се изявяват близо 4 000 изпълнители от цялата страна. Ще се представят 160 певчески и инструментални групи, 195 индивидуални изпълнители, 90 танцови състава и 20 групи за народни обичаи. 150 са читалищата от цялата страна, които ще покажат как съхраняват автентичния българския фолклор.

На 13 юли е откриването на пилона, на който ще се развява националния трибагреник. Програмата започва в 18.00 часа с изпълнения на двата ансамбъла „Родопа“ и „Тракия“. В 19.00 ч. е тържественият спектакъл с исторически картини, части от Паисиевата „История славянобългарска“, стихове на Христо Ботев, Иван Вазов, Петко Славейков, ще бъдат изпълнени емблематични български песни от бесарабската българка Лилия Семкова и Християна Лоизу, Хор „Ваня Монева“. В 20.00 ч. започва специалната програма на Гвардейския представителен духов оркестър, както и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили на България. Над 300 са доброволците, които ще участват в церемонията по откриването на пилона. Самото издигане на националния флаг се очаква да се случи в 21.00 часа. След това всички посетители ще се хванат на голямо хоро.

error: Защитено Съдържание!