Кметът на Смолян за отказа на ОбС да изтегли безлихвен заем: Няма никаква логика

„За съжаление за поредна сесия се гласува напук. Имаше точка за безлихвен заем. В България има 264 общини и всички искат безлихвен заем, но не всяка отговаря на условията да получи такъв. Аз не виждам никаква логика в това, което се случи. Едно е да не харесваш кмета, съвсем друго е да пречиш на цялата община“, заяви кметът на Смолян Николай Мелемов.

След като Общинският съвет в Смолян не даде на кмета да поеме безлихвен заем от МФ на стойност 3 950 000 лв., от администрацията днес свикаха брифинг, на който обясниха какви ще са последствията.

Накратко, след промяната в Закона за публичните финанси от 3 ноември т. г. за неплащане на безлихвени кредити вече има и санкция, и лихва. Санкцията е спиране на трансферите от държавния бюджет – изравнителна субсидия, капиталовата субсидия и парите за зимно поддържане. А лихвата е съгласно Закона за лихвите върху данъци, такси и други подобни държавни вземания.

Мелемов казва, че не знае какъв ефект се очаква от това да не се подкрепи искането за безлихвен заем. „Да, на нас, администрацията, ще ни е по-трудно, защото трябва да отрежем пари отнякъде. Но ние не си позволяваме никакви луксове, екскурзии, коли и каквото се сетите. Тоест, няма как да бъде отрязано от това, а от нормалните дейности на общината. Ние имаме и облигационен заем и ако имаме излишни пари, него трябва да намалим“, посочи той.

Безлихвен заем със същия размер е взет от Министерството на финансите през 2013 г., когато общината беше с огромни дългове, запорирани сметки и без пари в касата. С него погасиха тогава най-тежките дългове, за да се освободи банковата сметка на общината и да заработи.

Този заем е със срок на изплащане една година. Но понеже парите все не стигат, винаги през декември месец кметът внася предложение за нов заем, с който се покрива старият.

Досега.

На последното заседание обаче от опозицията стопираха искането. Съветникът от БСП Стефан Сабрутев направи изчисления и предложи на кмета да връща всеки месец по 330 хиляди лева на държавата и до края на 2018 г. да го изчисти.

„Този заем е безлихвен и трябва да намаляваме този, който е с лихва – облигационния. А съветниците искат да бързаме да изплатим точно заема, който най-малко тежи на бюджета“, коментира Мелемов.

Според него е по-разумно, ако има излишни пари, да се погасява облигационният кредит на общината, защото по него текат лихви и така ще се намалеят плащанията за него.  Но излишни пари в община Смолян, а и в която и да е друга община, няма.

„От първия ден, в който влязохме в общината, не вдигаме данъците. Подчертавам го, защото смятам, че не е обосновано, след като не се е вдигнал жизненият стандарт, да товарим хората с повече тежести. От първия ден сме си обещали, че за нас най-важни са децата, младите хора, да създадем обстановка в града, да има качество на живот. Ние дофинансираме детските градини почти с един милион годишно, зимно поддържане, спорт, култура“, каза Мелемов.

Според него това предложение е отхвърлено без мотив.

„Какъв мотив може да имаш, когато по други теми казват: „Търсете помощ от държавата!“. Ето, търсим помощ! С промяната в закона вече ще текат лихви по този заем. Освен това се спират плащания на държавата към общината. Тоест, ние трябва да спрем някои от другите дейности на общината“, посочи той. И подчерта, че свеж ресурс не може да осигури по друг начин, освен с европейски проекти и помощ от държавата. Той подчерта, че ОбС не му разрешава и да продава имотите, от които общината няма потребност.

„За мен като финансист е непонятно защо общинските съветници не желаят да има оборотни средства общината, каква им е идеята“, коментира от своя страна зам.-кметът по финансовите въпроси Венера Аръчкова. Тя уточни, че оборотните средства са нужни, за да не се допускат просрочени задължения и да не се стига до запор на банковата сметка на общината, до продажба на общинско имущество от ЧСИ.

„Всеки разумен човек, мислейки за общината като институция, не би допуснал такова нещо. А ние сме доказали, че харчим средства спрямо възможностите, законосъобразно и целесъобразно. Това показват и проверките, и заверките на Сметна палата и другите институции“, категорична е Аръчкова.

Facebook Comments