Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Безплатни прегледи за туберкулоза организират в МБАЛ – Смолян

Безплатни прегледи за туберкулоза организира МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ – Смолян. От  11-ти до 15-ти декември ще се проведе „Седмица на отворените врати“. Във времето между 8,00 и 15,30 часа ще се извършват безплатни медицински консултации от д-р Юлияна Лазарова – завеждащ пневмофтизиатричния кабинет.

Кабинетът се намира на шестия етаж, над инфекциозно отделение.

„През последните години кампаниите „Отворени врати“ се доказаха като добра практика за откриване на случаи с туберкулоза и своевременно предприемане на мерки за лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекцията“, коментира д-р Лазарова.

Прегледите и изследванията са безплатни, включително и за неосигурените лица. Всеки, който реши да провери своето състояние, ще бъде прегледан и ще му се назначи проба манту. При необходимост ще се правят и други изследвания – рентгенова снимка и материал за туберкулозни бактерии.

По време на кампания през септември т.г. за преглед са преминали 95 човека. Направени са 88 проби манту, 12 рентгенографии на бял дроб, 13 микробиологични изследвания на храчки. Няма открити болни от туберкулоза. С латентна туберкулозна инфекция са петима човека, които се наблюдават.

През тази година в кампаниите „Отворени врати“ са обхванати 330 лица. До края на ноември общо са регистрирани 25 човека болни от туберкулоза, което е под средното за страната.

В Смолянска област регистрирани за лечение годишно са между 20 и 30 човека. Специалистите отчитат през последните години подобряване на откриваемостта на коварното  заболяване.

Facebook Comments