Кметът на Триград се спусна в дере до „Дяволското гърло“, за да го почисти

Кметът на Триград Емил Гогушев се спусна с алпийско оборудване – въжета, колани и каска, в дере до пещерата „Дяволското гърло“, за да го почисти. Замърсеното с отпадъци, най-вече пластмасови бутилки, място е на изхода от пещерата, точно под мостчето, на повече от 15 метра надолу.

Кметът на Триград Емил Гогушев сам почисти дерето до пещера „Дяволското гърло“

„В петък от РИОСВ – Смолян, ми направиха предписание да се почисти този терен. Имали са сигнал от туристка и, макар че това е горски фонд, аз отидох да видя за какво става въпрос, за да преценя. Реших, че ще струва около 500-600 лева на общината, за да викат алпинисти. Затова слязох аз и за два часа работа изчистих отпадъците“, разказа кметът.

Той е пещерняк и планински водач. Обучен е по времето, когато пещерата се стопанисваше от покойния Костадин Хаджийски.

„Реката като е прииждала, точно там е правила въртоп. Вижда се на снимката, как са завити дърветата. Обаче долу е плаващо и има дупки. Кухина е. Много е крехко, затова се вързах с въжетата. Все пак имаше риск. Благодарен съм на Екатерина Гаджева – шефката на РИОСВ, за предупреждението, защото на мен ми е много неприятно, че се е допуснала тази мръсотия“, допълни Гогушев.

Според предписанието проблемът трябвало да се реши до 20-ти август.

„Мислех си, че възлагането за такава дейност трябва да мине по определен от закона ред, но е нужно време. Кой знае общината кога щеше да успее да намери свободни алпинисти, дали има пари да им плати. Ще стане едно бавене и няма да се справим до крайния срок. Ако пък закъснеят, ще глобят и мен, и общината. По-добре е да отида аз да си го изчистя, защото съм все пак лице на общината в селото“, посочи кметът на Триград.

По думите му негов дълг е да се грижи за селото.

„Аз се ядосвам, че и тези, които продават чай, са изхвърляли боклуци. Предупредих ги да бъдат малко по-сериозни и да се отнасят с по-голям респект към природата. Това е наш, човешки, дълг. Не може по цял ден да са там и каквито боклуци имат, да не ги занесат горе, където има кошове, а да ги хвърлят надолу. Благодарен съм и на тази жена, която е пуснала сигнала, защото наши хора са там по цял ден, виждат го това и нито един да не се обади, да не направи забележка и да каже: „Кмете, долу е ужасно замърсено!“, затова ме боли най-много. Не може културни хора, дошли от кой знае къде, да го забележат, а ние да не нехаем и да смятаме, че това е нормално, защото не е. Не може да смятат, че реката ще дойде и ще го измие, а то е точно обратното – реката като дойде, ще донесе още повече, защото продължават да се хвърлят отпадъци“, гневи се Емил Гогушев.

За да очисти терена, събрал шест чувала с боклуци, като изстисквал бутилка по бутилка, за да намали обема им.

В обръщението си той казва, че планината е с душа и се нуждае от чистота. Призовава да не се изхвърлят боклуци в сърцето на гората, защото то тупти за всички нас.