Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Кметът на Златоград иска пункт за мониторинг на въздуха

След замерено неколкократно превишение от нормите за чист въздух кметът на Златоград е отправил искане към районната екоинспекция в Смолян за включването на града в ежедневен мониторинг, съобщават от местната администрация.

От управата съобщиха, че в края на януари месец мобилна автоматична станция на Регионална лаборатория в Пловдив е извършила измерване на качеството на атмосферния въздух в района на Златоград.

24-часовото замерване на качеството на атмосферния въздух установило, че показателят фини прахови частици (ФПЧ10) превишава нормата до 7 пъти над допустимото.

Средната стойност на фини прахови частици в периода 16-24 часа на 30.01.2018 г. е 195 (при норма 50 µg/m3). Най-висока е била в 21.00 часа – 351 53 µg/m3 (7 пъти над нормата), а най-ниска е в 16 часа – 53 µg/m3. Средната стойност на ФПЧ в периода 01 часа – 15 часа на 31.01.2018 г. е 48 µg/m3, като най–висока е в 09 часа – 155, а най-ниска е в 13 часа- 11 µg/m3.

Във връзка с констатираните превишения по показател фини прахови частици при извършеното 24-часово замерване, както и с цел получаване на пълен анализ за състоянието на атмосферния въздух в Златоград ръководството на община Златоград е отправило искане до РИОСВ Смолян да бъде включен Златоград като пункт в Националната система за мониторинг на околната среда. А впоследствие и да се изготви програма за намаляване на нивата на замърсителите и достигане на утвърдените норми за качеството на атмосферния въздух.

Facebook Comments