КОЙ е 20-годишният „бизнесмен“, поискал акциите на „Левски“?

„От мое име и от името на ЖИ-ПИ-ГРУП БЪЛАРИЯ ЕООД град София декларирам пред Вас, че изявяваме желание да получа акциите на ПФК „Левски“.

Писмото на „Жи Пи Груп България“ до медиите.

Декларирам готовността си за стабилизиране на футболния клуб в рамките на 2-3 месеца и подобряване на финансовото ум състояние.

Като жест към всички футболисти, фенове и симпатизанти на ПФК „Левски“ поемам ангажимент 80% от годишната печалба на ЖИ-ПИ-ГРУП БЪЛАРИЯ ЕООД да се представя на Футболния клуб, за да може той да продължава своята реализация.

Надявам се приемате моето предложение и заедно тръгнем по пътя на успеха и реализацията на клуба“ – писмо с това съдържание е изпратил до медиите 20-годишният Венцислав Манчовски.

Видно от сайта на БиТиВи, а и не само, писмото му е било прието съвсем на сериозно, като са му посветени огромни статии. Във фейсбук профила си „Биволъ“ даже написа: „Наистина не виждаме никакъв проблем 20-годишният Венцислав Манчовски от с. Горна Кремена, който е регистрирал фирма Жи-Пи-Груп с 10 лв. капитал през януари т.г., да вземе акциите на Левски. Съдейки по името на фирмата нея я очаква бляскаво бизнес бъдеще, захранвано щедро с обществени поръчки, така че ще има и за спорта. И за културата. И за бахура..“.

Но явно малко хора знаят кой всъщност е 20-годишният младеж, поискал акциите на „Левски“. Вчера мажоритарният пакет акции бяха изпратени на премиера Бойко Борисов от собственика на клуба Васил Божков и основния акционер Георги Попов.

И така, кой е Венцислав Манчовски?

Това момче сега е на 20 години, но подвизите му датират отпреди около четири години. Тогава за първи път името му се появява публично, когато поиска от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов компютри за гимназия в Мездра, където е ученик. И Цветанов занесе компютри там.

През 2018-та младежът бе погнат от прокуратурата, защото бе подписал писмо като представител на ЮНЕСКО за подкрепа на благотворителен концерт в зала „Колодрума“ – Пловдив. За целта неправителствена организация, която продавала билети (около 2500 успя да продаде) за несъществуващ концерт, поиска от местния парламент в Пловдив да предостави залата безвъзмездно, както и 14 500 лева за подкрепа на инициатива в помощ на бедни деца. От ОбС тогава се усъмниха в истинността на документа, а от ЮНЕСКО декларираха, че Венцислав Манчовски никога не е работил за тях и нямат нищо общо с това събитие.

В профила си във Фейсбук момчето се представя за зам.-председател на Камарата на работодателите в Република България (КРРБ), като такава организация не съществува. Лесно е да се асоциира с абревиатурата на КРИБ – Конфедерация на работодателите и индустриалците в България. Същото може да се каже и за названието на фирмата му „Жи Пи Груп България“, което много прилича на строителния гигант „Джи Пи Груп“ АД.

Привлекателно лого: „Качество-Коректност-Прецизност“ и „100% проверено качество“.

Фирмата „Жи Пи Груп България“ ЕООД е регистрирана през януари т.г., Той е неин собственик и управител, но, видно от писмото, е изпълнителен директор, а от сайта на фирмата – и председател на Управителния съвет.

През април месец тя обяви накуп две поръчки. Едната за компютри на стойност 28 000 лева без ДДС, а другата – за хартия, консумативи канцеларски материали и пощенски пликове – на стойност 109 000 лева без ДДС. Посочено е, че поръчките се обявяват в изпълнение на „Рамково споразумение по изпълнението на Национална програма „Великден за всеки“ и Национална програма „Надежда“ от Програмата за управление 2020-2024“. Такива програми не съществуват.

На 20-ти април управителят-изпълнителен директор е назначил 4-членна комисия, която да избере изпълнител. В нея са баба му Вера Манчовска, дядо му Георги Манчовски и леля му Цветелина Манчовска от село Горна Кремена.

Това е семейната къща на Манчовски в с. Горна Кремена (общ. Мездра), ул. Косматица, където според документацията в обществената поръчка ще се отварят офертите.

Фирмата, с която той иска да подкрепи футболният клуб, е с капитал 10 лева. И от януари досега едва ли е развила някаква съществена дейност, за да се ангажира с толкова солидно финансиране, от което се нуждае ПФК „Левски“.

В сайта й тя е представена като строителна – за автомагистрали, пътища и улици, ЖП-инфраструктура, съоръжения за спорт и отдих, летища, ВиК и пречиствателни станции, обществени сгради.

А в страницата й във Фейсбук се рекламира като изпълнила 698 строителни проекти, че има 1106 започнати проекта и 4469 доволни клиенти. А тя няма нито един строителен обект. Фирмата не е вписана и в Камарата на строителите.

В същия сайт Венцислав Манчовски се представя като завършил средното образование в Професионална гимназия „Алеко Константинов“ град Мездра със специалност „Кетъринг и ресторантьорство“, но той не е завършил, макар да е учил, информираха от там.

В биографията си е посочил, че „през 2019 година печели Трансграничен проект, финансиран по Норвежкия механизъм „Трансгранично сътрудничество България – Кипър“ участва в проекта като координатор от страна на България“. Такава програма обаче не съществува.

Когато през април новоизлюпената фирма публикува документацията като възложител на обществени поръчки, Actualno.com информира обществеността по съмнение за нередности в тях, които детайлно описа. Статията бе със заглавие „Най-младият български „Остап Бендер“ стана публичен възложител“.

Едва ли някой от екипа на медиата тогава е подозирал, че младият мъж ще стигне в самонадеяността си чак до там – да поиска акциите на ПФК „Левски“ и да стане активен участник в този фарс.