Красивата зимна картина в контраст на непочистени пътища в Смолянско

От часове в Смолянско вали обилен сняг. Навън е красива зимна картина за романтично настроените души, но шофьорите са крайно изнервени от недобре почистени пътища по проходите.

От сутринта е ограничено движението на моторни превозни средства с маса над 12 т. с ремаркета и полуремаркета през проходите Превала, Печинско и Рожен и по пътя Доспат-Девин. През проходите движението е задължително с вериги.

Пътят от Пловдив за Смолян не е почистен. Автобусите се движат трудно. Дори вътре в Чепеларе има образувани коловози от снега. „Пътят не ми харесва, не е почистен както трябва, не е минал снегорин още откак е заваляло. Мисля, че има много какво да се желае“, казва шофьор на лека кола.

По думите на друг негов колега, който кара ТИР, въобще нито една машина не е минавала: „Аз съм шофьор от 36 години все на ТИР-ове. Не знам какъв е тоя Смолян. Пътят е ад“.  Млада жена споделя, че е притеснена, защото пътят не е почистен, като е видяла един-единствен снегорин.

„Едвам съм се качил през прохода „Превала“, едвам спускам, а аз не се плаша, защото съм дългогодишен шофьор, но просто е страшно“, казва водач на специален автомобил.

На бензиностанцията преди изкачване към Пампорово полицейски патрули спират колите и ги отбиват, за да слагат вериги.

Припомняме, че снегопочистването и поддръжката на републиканските пътища в област Смолян за следващите пет години е възложено от Агенция „Пътна инфраструктура“ на консорциум „Пътно поддържане област Смолян“. В него влизат бившата фирма „Агромах“, сега „Грома Холд“ ЕООД  и фирма „Роуг 1“ на бившия футболист Филип Воденичаров.

Договорът, сключен на 20-ти ноември 2019 г., е на стойност 18,1 млн. лв. без ДДС (21,7 млн. лв. с ДДС).

Любопитна подробност е, че „Роуг 1“ няма дейност откак е вписано в Търговския регистър и е с 10 лева капитал. За сметка на това ветрилото на заявените е доста широко – концесии, търговия, хотелиерство, ресторантьорство, консултантска дейност, строителство, производство и мн. др.

То ще изпълнява 2% от планираните дейности по поддържане (превантивно, текущо, зимно и ремонтно – възстановителни работи при аварийни ситуации) на републиканските пътища в Смолянска област.

Голямата част – 98% от дейностите, са ангажимент на строителната фирма, която е еднолична собственост на Христо Савев с управител Виктор Велев. Именно тази фирма асфалтира пътя от разклона над Смолян към Пампорово и отчасти до Стойките през прохода „Превала“ със средства от ОП „Регионално развитие“. Другата част, която смолянчани одобряват много повече като изпълнена по-качествено, със солидни подпори, я направи фирма „ИСА 2000“ на Юлиян Инджов по програма „Транзитни пътища V“.

Наскоро, след като депутатът Дора Янкова възнегодува срещу този избор, министърът на регионалното развитие Петя Аврамова заяви, че лично се ангажира да следи изпълнението на договора за зимно поддържане в Смолян (публикацията може да прочетете ТУК)

Facebook Comments