Министър Аврамова: Аз лично се ангажирам да следя изпълнението на договора за зимно поддържане в Смолян

Аз лично се ангажирам да следя за изпълнението на договора за зимно поддържане в област Смолян. С това обещание завършва отговора си регионалният министър Петя Аврамова на въпроси, зададени й от народния представител Дора Янкова.

Тя е поискала информация за готовността за зимно поддържане на държавните пътища.

„Има ли достатъчен капацитет във фирмите, които сте избрали? Особено за район като Смолянския задължително е необходимо да имат на разположение ротори и грейдери. Има ли достатъчно материал за опесъчаване? Миналата седмица, когато се заледиха пътищата, се оказаха доста проблеми и катастрофи“, обобщава Янкова.

По данни на министър Аврамова и по предварителни разчети в поддържането на 20 хил. км републикански пътища през зимните месеци ще бъдат мобилизирани около 3000 снегопочистващи машини, снегорини, техника за разпръскване на пясък и други. „Всички подготвителни, административни и организационни дейности, свързани с обезпечаването на зимното поддържане, са изпълнени“, декларира тя.

И посочва, че на 4-ти октомври всички областни пътни управления в страната са извършили проверка на наличната техника и инертни материали в опорните пунктове. На 31-ви октомври е извършена втора проверка и е констатирано, че са осигурени над 83 хил. тона сол, 112 хил. тона пясък, 3340 тона химически материали за обработване на пътната настилка.

В периода 25 – 29 ноември била извършена трета проверка за наличие на изискуемите количества инертни материали и машини.

„Да, пишат Ви справки, но бъдете изключително строга, защото много често строителните фирми, които избирате да поддържат пътища, в това време те и строят. Получават се едни луфтове, в които хората виждат възможности да не се поддържат достатъчно пътищата“, репликира Дора Янкова.

Тя припомня, че миналата година за първи път в Смолянския регион бяха затворени и трите прохода – Пампорово, Рожен и Превала.

„Непременно проверете има ли ротори и грейдери, защото преди малко коментирах: няма информация по списъка за функциониране на Смолянска област от фирмата, която е спечелила поддържането, дали тази техника е закарана“, съветва тя.
И допълва, че новият изпълнител, сключил договор за следващите пет години – консорциум „Пътно поддържане област Смолян“, на стойност 18,1 млн. лв., се състои от две дружества.

„Едното дружество „Роуг 1“ ЕООД, което ще получава 2% за превантивна дейност по зимната пътна поддръжка, и другите 98%, които ще получи „Грома Холд“ ЕООД. Всички знаем, че това е „Агромах“.„Агромах“ е строителна фирма, но смолянчани недоумяват за фирмата, която е с 2%, с капитал 10 лв. и търгува с цигари, има и ресторантьорство, и хотелиерство, и строителство. Тук започват да си задават въпроса: „Тези 2% какви са?“. Гледайте ги тези неща, искайте да Ви информират и е добре от трибуната да разсеете, ако има съмнение за натоварване с тези 2% за друго, да споделите те за какво са точно“, негодува народният представител.

Именно в резултат на това нейно изказване министър Аврамова се ангажира лично да следи за изпълнението на договора в Смолянска област.