Култура

Кристалната зала в Мадан обявена за „Чудо на България“ през 2023 г.

Кристална зала в Мадан, която пази над 600 уникални минерални образци, е Чудо на България за 2023 г. Наградата Атракция на 2023 г. бе връчена на кмета на миньорския град Фахри Молайсенов от вицепремиера и външен министър Мария Габриел, съобщи в-к „Стандарт“.

Има едно единствено място в България, а и на Балканите, което пази над 600 уникални минерала – Кристалната зала в Мадан. Само в нея могат да се видят невероятни образци от емблемите на миньорското градче – галенит и пирит, каза д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, която водеше церемонията по Годишните награди „Чудесата на България“.

„Но това не е всичко. Само там туристите могат с оригинална вагонетка да станат миньори в рудника-музей и да видят как траките са добивали руда в пещерата „Шаренка“, представи Атракцията на година д-р Карастоянова.  

Кметът на Мадан подари от своя страна на Мария Габриел един от уникалните кристали, които се срещат само в Мадан и са емблена на града, който вече се слави с минния си туризъм.

Мадан е част от първия международен проект за пешеходен туризъм „Пътят на чановете“: Мадан – Рудозем – Ксанти, който се разработва в момента с активната водеща роля на Европа Ностра България. Затова Общество „Културно наследство“ присъди специална награда на Елиники Етерия – Европа Ностра Гърция. Тя бе връчена от акад. Юлиан Равалски на Йоана Микру, член на Борда на директорите на Елиники Етерия.

Огромно престижно отличие е присъдено на Мадан от националната кампания „Чудесата на България”. Наградата е за новия облик на Мадан, като уникална туристическа дестинация. А кристалната зала „Родопски кристал“, заедно с рудника – музей “Сполука“ и пещера „Шаренка“ са номинирани за „Атракция на годината“.

„Отличието ми бе връчено от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел по време на Третия международен форум „Бранд България. Докосни Чудесата“, съобщи кметът на Мадан Фахри Молайсенов.

Форумът се организира от българското представителство на Европа Ностра – Общество „Културно наследство“ медия „Стандарт“, което обединява експертизата на културни и туристически неправителствени организации, фондации и висши учебни заведения.

На събитието присъстваха министърът на културата Кръстю Кръстев, вицепрезидентът на Европа Ностра Пейт Яспър, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, народни представители, евродепутати, кметове, историци, археолози.

По време на форума бе представен и „Бранд Родопи“, който стартира още преди две години. Той цели да покаже на туристите многообразието на културно и природно наследство, както и заедността на етносите, живеещи в Свещената планина, като в същото време да създаде единна туристическа дестинация, която да привлече повече туристи, включително от Балканите.

Сред акцентите бе и представянето на възможностите за финансиране на проекти от новите оперативни програми, включително INTERREG, както и съвместни проекти в рамките на Атинския хъб за културно наследство.

error: Защитено Съдържание!