Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Купуват нови апарати и легла за пациентите с бъбречна недостатъчност

Шест хемодиализни апарата, които пречистват кръвта на пациентите с бъбречна недостатъчност, седем специални електрически легла и водоочистваща система купуват за отделението по хемодиализа в областната болница на Смолян.

МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ обяви обществена поръчка за доставката на обща стойност 194 300 лева без ДДС.

Шестте апарата за хемодиализа, които компенсират дейността на неработещите бъбреци, са с прогнозна стойност 125 400 лева. Системата за предварителна обработка на водата е за 50 000 лева, а електрическите хемодиализни легла – за 18 900 лв.  Офертите ще се отварят на 28 декември т.г.

За осигуряване на тази апаратура и оборудване Министерството на здравеопазването преведе целеви средства на стойност 250 000 лева на МБАЛ  – Смолян. По думите на д-р Марин Даракчиев – изпълнителен директор на болницата, се предвижда процедурата да бъде финализирана до края на януари месец 2019 г., а техниката да се достави в рамките на три месеца.

„Ще направим и частичен ремонт на отделението – смяна на осветлението, боядисване на залите и коридора, ремонт на тоалетната и банята за пациенти. Отделението е поддържано, не се нуждае от основен ремонт, но е хубаво да се направи освежаване“, каза д-р Васил Бояджиев – ст. лекар в отделението по хемодиализа. 

В момента отделението разполага с 9 апарата за хемодиализа, а болните са 27 от всички части на област Смолян. Те ходят на процедури по пречистване на кръвта три пъти седмично – през два дни. Пациентите са обезпечени с модерен транспорт, съобщават от лечебното заведение.

С получените от Министерството на здравеопазването средства ще се направи почти пълна смяна на апаратурата, с което ще обезпечи дейността на отделението за около 10 години. На сега действащите ще бъде направена профилактика. Част от тях ще останат като резервни, в случай на нужда.

Facebook Comments