Лидерът на КРОС в Смолян иска от кмета да наруши закон

Искане към кмета на Смолян Николай Мелемов да извърши крещящо нарушение на закона отправи лидерът на местната Коалиция за развитие на община Смолян (КРОС) Кирил Асенов пред журналисти. Наричайки ги „нашите съвременни глашатаи“ им заръчва по време на пресконференция, проведена вчера, казаното от него да стигне до всеки жител на общината.
„Ние сме за повече публичност и повече прозрачност, казва той, – искаме тези обществени поръчки да се провеждат в сесийна зала, с чукче, публично всеки гражданин на Смолян да може да види кой каква оферта дава, защо се предпочита един изпълнител, с много ясни и прости правила“.

Нека припомним, че обществените поръчки в България се възлагат по Закона за обществените поръчки и правилник за неговото прилагане, като двата документа заедно са с обем 170 машинописни страници със ситен шрифт. Материята е изключително трудна и за прилагането й се изискват сериозни специализирани познания. Още повече, че абсолютно всяка стъпка – от обявлението за обществена поръчка, от състава на комисията и всяко взето от нея решение, до самата заповед на  възложителя за избор на изпълнител, подлежи на контрол от Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд.

На въпрос как би отговорил на обвинението, че смяната на общинския председател Славка Каменова обслужва интересите на БСП точно в настоящия момент, предвид предстоящите избори Асенов отрича двете събития да са във връзка едно с друго.

„Ние сме предлагали много пъти много неща. Но те просто не са били подкрепяни от Общинския съвет. В един определен момент се случи така, че имаше нагласа у останалите политически групи в ОбС, а както се оказа и у хора от ГЕРБ, да получим такава подкрепа и да направим такава промяна“, посочва той.

На уточняващ въпрос обаче какво очаква да направи новият председател Димитър Кръстанов (БСП), избран с гласовете на КРОС, по отношение на неприетия общински бюджет Асенов прави следното признание: „Серия от неща могат да се направят. Какво ще направи г-н Кръстанов  е много важно как в момента БСП ще се представи на тези избори, какво ще е поведението след изборите на БСП. Предстоят някакви развития в бъдеще“.  Асенов обаче е категоричен, че Кръстанов няма „да обслужва“ директно интересите на кмета, защото кметът според него се разпореждал еднолично с парите на града.

И прави следното обръщение към журналистите: „Кметът директно си дава 1,6 млн. лв., с които той да се разпорежда и за които никой да не му се меси в работата. Вие съгласни ли сте някой… Бе, вие да не сте будали да не искате милион и 600  лв. вие да ги разпределяте!?“

В интерес на истината харчовете на общинските пари се проверява от поне три институции – Министерство на финансите, Сметна палата, Агенция за държавен финансов контрол. Отделно са проверките, които се правят по изпълняваните европейски и всички други проекти.

Асенов казва на брифинга и още нещо – че изготвеният Общ устройствен план на община Смолян щял да „падне“, защото нямал екологична оценка и че когато ОУП дойде за приемане, „Зелените“ щели да са абсолютно против . Действителността обаче е друга. Процедурата за изработване на екологична оценка е на финал. Тя е обявена на 19 януари т. г. и проведена не в сесийната зала, с чукче, а по действащия в държавата Закон за обществените поръчки. Информация за нея и всички други поръчки е публична. Има я в сайта на община Смолян, но от КРОС не я четат, вероятно им е по-изгодно да са „радетели“ за публичност.

 

А ето и текстът на лъскавото прессъобщение, изпратено след пресконференцията от КРОС (без редакционна намеса):

КРОС: Бюджет 2017 – причина за смяната на председателя на Общинския съвет

Искаме публичност и прозрачност при управление на общината

Мотивите ни за предсрочно освобождаване на Славка Каменова като председател на Общинския съвет бяха системни нарушения и саботиране работата на ОбС, казаха днес на пресконференция общинските съветници от КРОС. Едно от тези нарушения например е внасянето на бюджета на общината за 2017г. без проведено обществено обсъждане и в противоречие на разпоредбите на закона. Още през 2015г. КРОС предложи на мнозинството от ГЕРБ Меморандум за сътрудничество, като нито една от неговите точки не бе започната да се изпълнява. Бяхме поставили срок от 6 месеца, след които да оттеглим подкрепата си за председателя Славка Каменова. Тъй като не получихме отговор на поканата ни за диалог и съвместно провеждане на реформи, чак сега – една година и четири месеца след това поискахме отстраняването на г-жа Каменова, казаха съветниците от КРОС.

„Кметът Мелемов не е имал намерение да си партнираме и да подкрепи Меморандума. Маските паднаха”, каза Кирил Асенов, председател на КРОС. „Една година по-късно от интервю на кмета разбирам, че подобно намерение за сътрудничество никога не е съществувало. Предложихме на г-н. Мелемов подкрепа срещу реформи, които изразяват желанията на гражданите на Смолян. Сега разбираме, че г-н. Мелемов не е имал намерение да работи с мнозинство и да извършваме заедно реформи в интерес на града. Ако той е бил против нашите искания, като напр. намаляване администрацията или подобряване на траспортната система и инфрасктруктурата, то означава, че той е за запазване на статуквото.”, каза Асенов.

Надяваме се новият председател на ОбС Димитър Кръстанов да изиска от кмета внасяне на  ревизиран бюджет съобразно нуждите на общината, в който има оптимизиране на приходната и разходната част, каза Кирил Асенов. Бюджетът да бъде предложен за публично обсъждане, каквито са правилата по закон. Искаме публичност и прозрачност при разходване средствата на общината, да знаем за какво се харчи всеки лев, както и публичност на обществените поръчки, каза той. КРОС не може да подкрепи рамка на бюджет, в който няма конкретика и един човек решава как да бъдат харчени парите на града, а обществените поръчки се печелят от конкертна фирма, допълни Асенов. Против сме около 60% от приходната част на бюджета да се харчат за сметопочистване и сметосъбиране вместо за други жизненоважни и смислени дейности. Докато нямаме ясни правила за харченето на парите на смолянчани и общината се управлява по този непрозрачен начин, ние ще бъдем опозиция, заключи Асенов.

КРОС е градивна местна коалиция, допълни Кирил Хаджихристев, председател на групата на общинските съветници на КРОС. Доказали сме това с всички свои действия досега – чрез апела ни да се ревизира или прекракати договорът с Клинър, въпросите, които повдигаме непрекъснато –  за опорочената програма за саниране, проблемите в снегопочистването в блокираната от снеговалежи община. Провокирахме кмета да преработи оздравителния план на общината, задавахме въпроси за какво ще бъде изхарчен облигационният заем от 10 млн. лв. Фондация КРОС, която съществува само от октомври 2016г., вече има своите малки проекти – подпомогнахме 5 деца със специални нужди от селата да посещават училище, помогнахме с 1 600 лв. на отбора по щанги за участие в Републиканско първенсто. Занапред престоят много образователни, културни и социални проекти, които ние ще развиваме и ще подкрепяме. Най-близките от тях са например да закупим топки и мрежи за игрището в с. Стойките, телевизор и апарати за кръвно налягане за пенсионерския клуб и др.

КРОС не се оцветява партийно, а работи в интерес на гражданите на Смолян и за развитието на общината, допълни Хаджихристев.

06.03.2017г.

Снимка: Смолян прес

Facebook Comments