Зам.-кметът на Смолян Марин Захариев: Имахме късмета и удоволствието да обновим спортната база в града

„Ние имахме късмета и удоволствието да изградим и обновим спортната база в града. Смолян беше може би единственият областен град без многофункционална спортна площадка до 2011 г. Дотогава имаше само една, която беше в трагично състояние. Към днешна дата вече имаме седем площадки. Успяхме да се съсредоточим около стария стадион и да изградим нова многофункционална площадка с игрище за тенис на корт, волейбол, две игрища за футбол и за баскетбол. Доскоро нямаше нито един тенис корт, а към днешна дата с подкрепа на общината и с частна инициатива са изградени четири тенис корта“, заяви зам.-кметът на Смолян Марин Захариев. По думите му натовареността на обектите е доста голяма. 

„Даже в студените зимни месеци, когато няма сняг и лед, базата на открито се използва. Провеждаме редица турнири. Няколко пъти се провеждат национални финали на първенства по футбол за военни. Провеждат се ученически игри. Футболните гарнитури на „Родопа – Смолян“ – шест-седем възрастови групи, използват тези игрища за тренировка. Тази година имаме заявка за един международен турнир с участието на младежки гарнитури от Англия, Гърция, Испания с имена като Ковънтри, Челси и др.“, посочи Захариев.

Спорната зала бе реновирана изцяло, в това число и отоплението. Има голяма зала за волейбол и баскетбол, ззала за мини волейбол, която се използва и за бадминтон, за бойни изкуства. Има зала за тенис на маса. В залата за вдигане на тежести тренират над 30 деца. 

„Аз лично ходя да спортувам и ми е приятно – приветлива съблекалня, лампи с фотоклетки, топла вода, защото съм ходил в други зали в България, в Европа, по света и имам база за сравнение. Проблем ни беше предишните години, че зимата няма къде да се спортува“, отбелязва зам.-кметът.

Спортната зала се използва и за масови културни мероприятия – нещо, което не беше възможно преди реновирането й. Има прилежащи помещения – за журналисти, за пресконференции.

„Това е едно богатство за града. Имаме информация, че са повишени записванията за деца, които искат да спортуват“, казва Захариев.

На стадиона е направено пълно реновиране на съблекалнята, в която са обособени стаи за съдии, за треньори. А беше буквално пред срутване. Там отоплението също е на пелети. Футболният отбор я използва и момчетата са много доволни.

Плувният басейн е една мечта на смолянчани от доста години. Допреди повече от 20 години е имало басейн,н о е спрял да функционира за дълго. Правен е бил опит да се построи нов, но и за него не е стигнала волята. Преди по-малко от година събориха стърчащите му непотребни колони, които вече бяха станали опасни.

Марин Захариев

„Проведохме няколко състезания. Удобен е и за масови мероприятия, и за родителите, които изчакват децата си. Работи ежедневно. Използва се от плувния клуб в следобедните часове, чиито състезатели тренират с нова енергия. Надяваме се на успехи от тях. Голям интерес има сутрин и вечер не само от жители на града, а и от гости, които са свикнали на ежедневни тренировки“, казва зам.-кметът.

В квартал Райково има стадион с естествена настилка. Поддържа се на много високо ниво. Всяка година шампионът на България „Лудогорец“ провежда подготовката си тук. Потвърдили са и за това лято. Заявки има от още 5-6 отбора за подготовка. От местната администрация подадоха проект по програма „Красива България“ за обновяване на лекоатлетическата писта там и фитнес на открито, който е одобрен.

„С двата тенискорта в Райково, футболния терен, пистата и фитнес на открито смятаме да направим един своеобразен комплекс. Имаме идея и самата сграда да бъде реновирана. Съблекалнята и тоалетните са в много добро състояние, но другите помещения подлежат на ремонт“, допълни Марин Захариев.

В математическата гимназия, която е на 200-300 метра от стадиона предстои тази година да се реализира мащабен проект на стойност около 3 млн. лева по ОП „Региони в растеж“  за чисто нов физкултурен салон. Той ще представлява една мини спортна зала с 200 места за сядане, модерна, с фотоволтаици, със соларна инсталация и цялостно реновиране на площадките пред гимназията. Целта е да се ползва не само от ученици, а и от жителите на квартала. 

„Определено смятам, че инвестицията, направена до момента и тази, която предстои да реализираме, е напълно оправдана и много смислена, тъй като създаваме благоприятни условия за младите хора в града и благоприятна атмосфера за развитие на спортните клубове“, обобщи зам.-кметът на Смолян.

Facebook Comments