Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Махат 100 декара папур, оттам побелявала водата в Златоград

„Горубсо“ ще коси 100 декара папур, защото от там според изпълнителния директор инж. Евгени Михайлов идва побеляването на водата.

„Минути след подаване на сигнала за побеляване на река Върбишка двата кладенеца превантивно бяха изключени“, каза зам. -управителят на „ВиК“- Смолян, инж. Костадин Тотев. Той подчерта, че веднага от кладенците са взети проби и те са доказали, че отклонения от нормата няма. Взети са проби от питейната вода вчера сутринта, вчера следобед и днес.

„Резултатите от пробите са , че водата е с превъзходни качества – същите като преди седмица и месец. Въпреки това превантивно изключихме втори и четвърти кладенец. В момента в четвърти кладенец има достатъчно водни количества да захранва и Златоград, и Старцево.“, заяви инж. Тотев.

Според шефа по техническите въпроси на „Горубсо“ проблемът с побеляването на реките идва от тръстиката в хвостохранилището.

Изпълнителните директори на Горубсо – Златоград инж. Ружа Бодурова и инж. Евгени Михайлов. Вдясно е инж. Костадин Тотев – зам.-управител на „ВиК“ – Смолян

„При по-обилни дъждове побелява реката след хвост. Тръстиката определено има влияние за това нещо. Поканихме представител на земеделския институт доц. Пушкаров да ни каже възможно ли е по химичен начин този папур да се унищожи. Оказа се, че не може, защото водата ще се замърси. Отиваме на чисто физическо, механично премахване на тръстиката“, посочи инж. Михайлов.

До дни „Горубсо“ сключва договор с румънска фирма за премахване на тръстиката от 100 декара водна площ.

„През 2016 г. надградихме с 3 метра стената и чашата. Това би трябвало да осигури 10 години безпрепятствена работа. Имаме едно перфектно съоръжение, гарантирам го пред цялата общественост на Златоград. Убеден съм, че химическите анализи ще покажат, че и пясъците са под пределно допустимите норми от 50 мг на литър“, каза Михайлов.

Кметът на Златоград каза, че очаква Общинският съвет

Съветниците се събраха на спешно заседание тази сутрин, за да обсъдят проблема с побеляването на водата

да му възложи да извърши предпроектни проучвания за алтернативно водоснабдяване и изграждане на пречиствателна станция за питейни води.

От причинителя на замърсяването „Горубсо“ местният парламент очаква да изготви доклад с мерки за безопасността на хвостохранилище „Ерма река“.

Притеснението на кмета Мирослав Янчев е, че за пореден път се стига до този проблем с помътняването на водата и че няма никаква гаранция да е последен.

„Трябва да се намери решение, което да даде спокойствие на гражданите – дали ще бъде алтернативно водоснабдяване или пречиствателна станция, Общинският съвет ще реши. Но сме в ситуация с вързани ръце. Да, пробите показват, че водата е годна за пиене. И да, цветът на водата е променен“, подчерта Янчев.

Областният управител съобщи, че още вчера се е чул с министъра на околната среда и водите Нено Димов. Докладвал му е за ситуацията и ще го уведоми за днешните решения на ОбС.

Той разясни какви ангажименти са поели и какво правят регионалните институции – РИОСВ, Басейнова дирекция и дружеството „ВиК“.

„Общо становище е, че е изключително неприятно да се налага реакция в подобни ситуации, което говори за сериозен проблем. Февруари месец говорихме за замръзване, сега причина са обилните дъждове, а от това, което каза инж. Михайлов излиза, че тази ситуация няма да е последната, в която имаме подобни притеснения“, заяви Славов.

Той подчерта, че приветства направените от „Горубсо“ инвестиции, но не приема за нормално хората да се притесняват при всеки обилен дъжд и да гледат дали реката се е замътила. „Считам, че в 21-ви век не можем да оставим хората да се тревожат за качеството на водата“, каза още той.

Бяла като мляко е водата, която се оттича от хвостохранилището

„Резултатите, които получихме от пробите на питейната вода са, че тя е с превъзходни качества. Въпреки това превантивно сме спрели подаването от двата кладенеца. Подаваме само от 4-ти кладенец, който е на река Неделинска. Вчера сутринта, вчера следобед и днес са взети проби и са пратени за изследване в акредитирани лаборатории“, каза инж. Тотев от „ВиК“.

Той припомни, че и при предишното замърсяване през февруари и март месец е нямало отклонение от нормите за питейна вода. Причина за това по думите му е, че водното тяло на кладенците е различно от реката. Той приветства обаче идеята за алтернативно захранване на Златоград с питейна вода и за пречиствателна станция.

Присъстващ на дискусията гражданин даде две предложения. Първо, да се оберат водите от деретата, които се вливат в хвостохранилището и да се отведат настрани. Според него те са причина при обилни валежи да се раздвижва от дъното хвостът, заради силата, с която се вливат. Съоръжението действа нормално, когато водите в него са спокойни, каза Руслан Хъмчев. Мъжът настоя причинителят на замърсяването „Горубсо“ да купи диспенсъри за училищата в Златоград и да ги зарежда системно с вода. „Защото е обществена тайна, че всички си купуваме вода, че всички даваме пари на децата си в училище да си купуват вода. Но като са малки, аз не знам като му дам пари, дали то си купува вода или някакъв кроасан с играчка. Така че нека причинителят поеме това“, отсече той.

Facebook Comments