Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Егнатия одос възлага 8 км път към ГКПП Рудозем-Ксанти за 50 млн. евро   

На стойност 49 658 280 евро с ДДС е обявената от гръцката агенция „Егнатия одос“ поръчка за път до българската граница. Проектът е за участък от 8 километра между село Димарио до бъдещия ГКПП Рудозем – Ксанти.

Финансирането е от три източника според тръжната документация – Префектура Източна Македония и Тракия, Оперативна програма „Транспорт“, Програма за европейско териториално сътрудничество „Гърция -България“.

Заради трите източника на финансиране обектът е разделен и на три части – първо е 1,49 км, след това – 3,16 км, и последни – 3,33 км до самата граница.

За изграждане е обявена последната част от проекта между Ксанти и гръцко-българската граница. Пътят ще е с габарити 7,5 до 10,5 метра. Заради това, че теренът е високопланински, е заложена проектна скорост от 40 до 50 км в час.

По проекта са предвидени са по проект 11 моста с обща дължина приблизително 855 метра, два единични двупосочни тунела с обща дължина 273 метра.

Възложителите от Гърция се надяват до края на месец март да имат избран изпълнител, а срокът за изпълнение на поръчката е съкратена – от 3 на 2 години.

Проектът за подходен път и ГКПП Рудозем – Ксанти

Пътят от българска страна до границата е направен. Остава да се изгради отсечка от 800 метра, за да се пресекат подходите при ГКПП. Областният управител на Смолян предстои да възложи поръчка за изпълнение на самия граничен контролно-пропускателен пункт, както и въпросната допълнителна отсечка.

Изграждането на ГКПП ще струва 18 млн. лева с ДДС. В това число са предвидените средства за довеждащата инфраструктура заради изместената пресечна точка, за прокарване на оптичен кабел и ел. захранване. В тази сума е включено и базисното оборудване за ГКПП.

В процедура по възлагане от страна на АПИ е отсечка между Средногорци и Рудозем, също като подход към бъдещия пункт. Изпълнител вече е избран, но поръчката се обжалва.

Facebook Comments