Махайте домашните телефони! Възрастна жена изгоря с 2000 лева  

80-годишна смолянчанка изгоря с 2000 лева при телефонна измама, съобщиха от полицията.

Вчера около 9,30 часа на домашния телефон на жената се обадил непознат човек, който се представил за служител на полицията. Действал по отработената схема – че се провежда операция по залавяне на телефонни измамници. За целта възрастната жена трябва да събере и остави пари и ценности пред входната врата на къщата си.

Тя повярвала на всичко казано, събрала 2000 лева, сложила ги в бяла найлонова чанти и оставила сумата на посоченото място.

По-късно разбрала, че е станала поредната жертва на телефонна измама и съобщила в полицията.

Опити за телефонни измами се правят през стационарните телефони, защото номерата заедно с кодовете за населеното място ги има в книжните указатели. От опасения, че възрастните им родители може да попаднат в клопка на измамници, много родопчани прекъснаха стационарните им телефони и ги замениха с джиесеми. За мобилните номера указател няма. А и няма как измамникът да разбере кой точно ползва дадения номер – самотен възрастен човек или млад и активен, който не подлежи на манипулации.

Вярно е, че стари хора трудно свикват с мобилните апарати, но за тяхно улеснение може да ги научите първо само как да „вдигат“ телефона. Прекъсването на връзката не е проблем, защото става и от отсрещната страна – така не се натрупва сметка за плащане, каквито са вероятно притесненията на мнозина. За набиране на най-често употребяваните номера, може да им ги въведете с клавиши – 1, 2 3 и т.н. Така възрастният ви родител ще знае, че на 1 отговаря синът, на 2 – снахата, на 3 – внука, на 4 – внучката и т.н.

За жалост има още много хора в областта, които ползват  стационарни телефони. Точно този вид схема за измама ще се ползва докато ги има домашните телефони. Опитът показва, че на този етап прекъсването на телефонните измами става с т.нар. „сталиновско решение“: има стационарен телефон – има проблем; няма стационарен телефон – няма проблем.

Да припомним, че вчера и млада жена „изгоря“ при телефонна измама с обаждане на стационарен телефон на ул. „Хан Пресиян“. Сумата, която 44-годишната смолянчанка оставила на мошениците на пейка пред жилищния блок, е 27 000 лева плюс 100 грама злато.

Facebook Comments