Д-р Никола Петров: Получихме целево 540 000 лв. за обсерваторията в Рожен

540 000 лева целево за Националната астрономическа обсерватория в Рожен е получила вчера Българската академия на науките. Това потвърди пред националното радио д-р Никола Петров – помощник-директор на обсерваторията.

Той уточнява, че почти 40 години от създаването й за първи път обсерваторията получава подобно целево финансиране и то в такъв размер. „Надяваме се, че това наистина ще ни даде глътка въздух да успеем да обновим част от нашата апаратура“, заяви д-р Петров. 

Ангажиментът за допълнително финансиране на звездната институция бе поет миналата година от тогавашния областен управител Недялко Славов, сега кандидат за депутат от ГЕРБ. След това тръгнаха упорити слухове, които бяха тиражирани и през сериозни медии, че такива пари в бюджета за 2017-та година не са заложени.

На практика целевото финансиране на обсерваторията съвпада с Международния ден на астрономическите обсерватории. А преди четири дни, на 13 март, Националната астрономическа обсерватория в Рожен отбеляза 36 години от своето официално откриване през 1981 г.

Тя е най-голямата обсерватория на Балканите и в Югоизточна Европа като астрономически комплекс, с най-значителната еднократна инвестиция на България в научна инфраструктура – на стойност 12 млн. лева.

Facebook Comments