Манатарката е мощен имуностимулатор, а реколтата й в Смолян бе богата   

В Смолян имаше прекрасна реколта, богата на гъби. От месец май насам, даже и в момента имаме гъба манатарка, казва смолянчанката Захаринка Билянова, която от години изкупува диворастящи гъби, плодове и билки.

Тя обясни, че сланата не й влияе. „Имали сме години, когато по Коледните празници все още донасят хубава гъба. Тазгодишната я сравнявам я с бял чаршаф – чиста, хубава, запазена, няма червеи. Просто годината беше богата в Смолян. Сега сме в края на сезона, а последната гъба идва от района на Смилян, Мадан и Рудозем. На Пампорово температурите вече са много ниски и не са подходящи“, допълва Билянова.

От другите гъби най-много имало пачи крак и майска гъба. Смръчкулата била малко, защото заради пандемията КПП-тата бяха отворени след 6-ти май, а тя обикновено тръгва в края на март. След това пазарът се нормализирал и износът бил възстановен.   

Напоследък средно на ден в Смолян предават по 10-15-20 кг манатарка, но е имало случаи в по-топлото време да донесат 100 кг, 150, а и повече заедно с другите видове гъба само на техния пункт, а има и други пунктове за изкупуване.

Брането на гъби е начин за препитание на стотици родопчани. Така те си помагат за допълване на бюджета, а за мнозина е основен доход.

Билянова казва, че преди да я дадат за износ, гъбата се приготвя: „В главния пункт има жени, които я почистват, обработват, охлаждат, замразяват и по този начин се изнася. Една част се прави на филийки, които също се замразяват. Друга част се изсушава. Ако е хубава и запазена, се замразява. Ако е по-стара, се почиства и се изсушава, защото и сухата гъба се изнася“. 

Пазарите им са основно в Италия, Испания, Германия, Франция.

На въпрос има ли нещо вярно в слуха, че 8 кг манатарка почистват кръвта, каза, че не знае със 100% сигурност.

„Но има хора, които са на хемодиализа и са се спасили по този начин. Най-вероятно е така, защото манатарката е мощен имуностимулатор и много помага. Дали наистина пречиства кръвта напълно, трябва да се докаже, но хората, които години наред я употребяват, казват, че се чувстват превъзходно.

В моето семейство всички ядем гъба. Аз я ползвам за подправка във всички гозби наравно със солта. Говоря за сърми, пълнени чушки, мусака, бешамелов сос, фрикасета. Във всичко слагам гъбен прах- млян, или гъбени трици. Триците използвам за фасул или леща, където е по-дълъг процесът на готвене. Даже и в нашия родопски пататник слагам гъбено брашно. Гозбите стават чудесни. За Коледните празници може да се ползва за подправка към сърмичките, пълнената пуйка, пълнено прасенце – за всички гозби. В тази пандемия е хубаво да се ползва манатарка и червена боровинка. Нея също я дават като имуностимулатор, наред с бъзака“, споделя Захаринка.

Тя изкупува също червена  и черна боровинка, но тази година преобладавала червената, а черната била по-рядко заради градушките през пролетта.

Сподели няколко от най-хубавите си рецепта с гъби:

„Най-вкусна е може би панираната манатарка. Избирам една по-голяма и хубава. Почиствам я, нарязвам пънчето и шапката на филийки. В купа слагам 2-3 яйца с малко сол, разбивам ги. В отделна купа слагам брашно. Слагам олио да се загрее, овалвам първо в яйцето, после в брашното и пържа.

Може да се сложи малко лимон и с хубава чаша бяло вино е превъзходна. Сърнелата също може да бъде панирана. За тях има и друга хубава рецепта. Когато са с по-малки гуглички, се измиват идеално, слагат се в една тава и ги пълним – сирене и яйце, малко топено сирене, домат, чушка, магданоз и се запича на фурна. Става идеално за вечеря. Освен панирана, манатарката може да се изпече и на скара. Тогава трябва да се нареже на по-дебели шайби, за да не залепне. Шапката й е идеална за скара, а самата скара се маже с мазнина. Изпечена се посолява и може да се подправи с лимон – идеална диетична храна. Има една гозба, която аз си измислих. В тенджера слагам поравно олио и масло или зехтин и масло, за да не загори маслото. През зимата може да се сложи прас, а лятото – зелен лук. Прибавям един картоф, една чушка, един домат, един морков – зеленчуци от природата. Слагам пачия крак. Всичко това се задушава. Слагам червен пипер, около 800 мл вода и трябва да поври малко. Към края на готвенето слагам шепа ориз и малко магданоз и сол на вкус. Става една хубава чорба за обяд“.

Според нея мурсалският чай може да се използва за имуностимулатор, защото съдържа мед и желязо. В комбинация с хубавата шипка от гората, която съдържа витамин С, може да се направи един хубав комбиниран чай, подсладен с боров или пчелен мед и малко лимон. 

В малки количества в Смолян и региона е събиран черен трюфел, но тя не го изкупува.

В замразено състояние той струва 120 лева за килограм. Бял трюфел в региона няма. Той се намира със специални обучени кучета.