Шефът на МБАЛ Смолян д-р Даракчиев: Има голям натиск към нашата болница, но издържаме

Има голям натиск към нашата болницата, много пациенти се насочват от Девин, Борино и Доспат. Видимо там има повишена заболеваемост. На този етап издържаме на този натиск. Има пациенти, които се насочват директно, без да бъдат прегледани от лични лекари или директно от болници без направени определен вид изследвания. Това ни затруднява и все пак не сме върнали нито един такъв пациент. Всеки е бил обработен, направени са тестове и при нужда е бил хоспитализиран, заяви по време на онлайн брифинга шефът на областната болница в Смолян д-р Марин Даракчиев.

Той каза, че в момента в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ се лекуват 34 пациента с доказана ковид-инфекция. Има и такива, на които заразата предстои да се докаже, но имат и пациенти с отрицателен тест, но положителен за антитела и с необходимост от болнично лечение.

„Така, че положителният тест на пациента не е много показателен, а имаме и петима на интензивно лечение“, отбеляза той.

За изминалата седмица общо 120 са случаите на коронавирус в Смолянска област – с 19 по-малко от предходната седмица. Втора седмица вече имаме спад в заболеваемостта. Общо случаите от началото на пандемията са 1431, от които 987 са излекувани, 110 души са починали. Активни са 334, от които 70 са хоспитализирани, 264 са на домашно лечение и дехоспитализирани“, съобщи областният управител Недялко Славов.

Разпределението им по лечебни заведения е следното: В МБАЛ Смолян – 34 пациента, в МБАЛ Девин – 20, в МБАЛ Мадан – 12, в МБАЛ Златоград – 4, а 5-ма са в болници извън областта.

Смолянска област по заболеваемост е на на 23-то място. Спрямо общия брой население сме на 16-то място. Цифрите показват тенденция, че в сравнение с другите области разпространението на коронавируса е доста по-слабо интензивно.  

По думите на д-р Сийка Чернева от РЗИ 58% от инфектираните са на възраст над 60 години. Има само един с коронавирус на 17 години. 67,5% от тях се лекуват в болници. Няма общини, в които да се наблюдава съществен ръст, но прави впечатление повишена заболеваемост в община Девин. В Борино, Неделино, Мадан и Рудозем също има ръст, но в Девин е най-много.

Д-р Сийка Чернева

Пет медицински лица са с Ковид-19, две от които са в лечебни заведения извън областта, но за карантина са в нашата област. В системата на образованието има един ученик в училище извън областта, а също учител и служител в детски заведения, като единият пак е извън областта. Излекуваните са 76 за седмицата. Починалите 15 са. Остава висока смъртността за нашата област.

„През седмицата РЗИ извърши изследвания по указания на министерството на здравеопазването от юни месец на лица и персонал от социални заведения – в дома за психично болни жени в Ровина и дома за стари хора във Фатово. В дома в Ровина нямаме открити с антитела нито потребители, нито персонал, докато във Фатово около 15 човека имаха G и М-антитела, а един беше със симптоматика, с температура. Това наложи вземане на ПСР-тестове. Двама се оказаха с положителни резултати от потребителите. Един е хоспитализиран, един е в дома. Има и един от персонала. Всички са прегледани от личния лекар, назначена е терапия на изолираната потребителката. Дадени са предписания за противоепидемични мерки. Осигурени са и още предпазни средства“, обясни д-р Чернева.