Славов: Невъзможно е да изпълним разпореждането за една Ковид и една „чиста“ болница

Считаме, че е невъзможно затварянето или преструктурирането на лечебни заведения в област Смолян, както и изключването им от борбата с разпространението на коронавируса. Това заяви областният управител Недялко Славов по повод разпореждането на здравния министър за определяне на една Ковид-болница и една т.нар. „чиста“ във всяка област.

Изводът на областния кризисен щаб е, че създадената до момента организация дава възможност за равномерен натиск върху всички лечебни заведения.

„Знаете, че през тези 8-9 месеца не са констатирани претоварвания на отделни болници, въпреки че интензивно се хоспитализират пациенти в последните месеци. МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян  е единствената многопрофилна болница в областния град. Тя е и най-голямото лечебно заведение в областта. Приема тежката патология от всичките 10 общини, в това число и усложнени пациенти с Ковид-19. Считаме, че е невъзможно затварянето или преструктурирането, както и изключването й от борбата с разпространението на заразата. От друга страна общинските болници не са в състояние да поемат тежка патология и пациенти, които се нуждаят от интензивно лечение. Не разполагат с достатъчно капацитет да поемат потока от цялата област. Невъзможно е да разкрият и интензивни структури“, посочи Славов.

По думите му, предвид характеристиките на лечебните заведения и тяхното разположение на територията на областта, не е необходима промяна – да се отделят лечебни заведения, които да лекуват само пациенти с коронавирус, или само т.нар. „чисти“ болници.

„Имаме готовност при необходимост от хоспитализация на повече пациенти с Ковид-19 да се разпореди 50% от капацитета на болниците да се отдели само за целта. Това е организацията, към която се придържаме“, подчерта областният управител.