Мария Главинкова: Нямаме запас от почти всичко, което се търси в аптеките

Мария Главинкова е председател на Районната фармацевтична колегия в Смолян. Потърсихме я за интервю във връзка с липсващите медицински средства и медикаменти, за възможните им заместители и препоръки.

Г-жо Главинкова, какво се търси най-често напоследък в аптеките на Смолян?

В аптеките на Смолян се търси това, което вероятно се търси в аптеките на цялата страна – най-вече спирт, санитарни маски, антибактериални гелове за ръце, витамин Е, Д и С, цинк, селен, противовирусни медикаменти.

Маски няма, но какво друго още няма?

Почти всичко, което Ви изброих. В малки количества получаваме дезинфекциращи гелове, спирт и витамин С, но те свършват много бързо. Така, че ако ме питате към сегашния момент, днес сутринта имахме малко витамин С, който свърши, спиртът също свърши. Към момента нямаме запаси от тези неща.

На кое от тях има алтернатива?

Санитарни маски според мен всеки може да приспособи или да ушие нещо, което да върши работа като предпазно средство. Доста хора си закупиха примерно марли, които като се ушият на няколко слоя и им се прикачат ластици или връзки, става маска. Тя може да Ви предпази поне временно, докато сте в място с повече концентрация и струпване на хора. По отношение на спирта и дезинфекциращите препарати най-добра работа, освен хигиената разбира се, която е задължителна, вършат продуктите със спирт. Затова казвам, че ние получаваме отвреме-навреме и трябва да чакаме нова доставка на антибактериални гелове. А по отношение на витамините – пресните плодове и зеленчуци са доста богати на витамини. Ако човек се храни рационално и здравословно, няма нужда от допълнителен прием на такива изкуствени витамини. Говоря за здрави хора. Вече при хората с хронични заболявания, при които е необходимо по-сериозно поддържане на здравето, може би има смисъл да се мисли за такива неща. Но здравите млади хора няма нужда да приемат изкуствени витамини допълнително. Забелязвам някакво повишено търсене на парацетамол – ако сте прочели, че парацетамола се пие превантивно срещу този вирус, това не е вярно. Моля ви, не го правете! Купете си парацетамол, за да го имате за всеки случай. В никакъв случай без оплаквания не го приемайте!

Трябва ли да имаме определени медикаменти като запас?

Може би най-вече за болка и за температура, защото, както знаете, в града ни няма денонощна аптека. Ако се наложи през нощта да се пие нещо температуропонижаващо, това е единственото необходимо, което човек трябва да има в аптеката. Дали ще е парацетамол, аналгин или ибупрофен, но да има нещо вкъщи. За останалите – всеки си знае какви оплаквания най-често му се появяват. Примерно нещо за болка в гърлото, някое прахче или аспирин. Това е за първа помощ, ако се случи през нощта. Всичко останало, ако е спешно състояние, не е за аптека, а за лекар.

Какви са вашите препоръки относно дезинфекцията – как да се изпълняват и през колко време?

Отново подчертавам – освен самото миене на ръце, зависи от конкретния човек, къде се намира, колко често се среща с непознати и т.н. Ако сте в къщи, е достатъчно да си миете ръцете преди всяко хранене. Ако сте на работното си място, може по-често да си миете ръцете и по възможност да ги дезинфекцирате. Алтернативата е да се работи с ръкавици. Иначе този, който си е вкъщи, няма нужда да прави нещо по-различно.

Кога очаквате да се нормализират доставките на маски и всички тези медикаменти и средства, които споменахте?

По отношение на маските съм най-скептична, защото ние един месец не сме получавали за продажба на населението. Миналата седмица ни изпратиха няколко броя, които раздадох на персонала си, защото ние всеки ден се срещаме с болни хора. За маските – докато не започне собствено българско производство, вероятно няма да имаме достатъчно количества. Останалите неща като дезинфектанти – получаваме отвреме-навреме, а за витамините се надявам в централните складове да има още количества, защото всъщност ние ги изчерпахме в петък и събота. Очакваме тази седмица нови доставки.

Имате ли наблюдение за неправомерно или спекулативно повишаване на цени?

Това, което е при нас като спиртове и лекарства – не. Най-често съм чувала за спекулация с цени на маски, но ние нямаме.

Facebook Comments