Вечерен час въвеждат в Чепеларе, забранено е излизането между 22 и 06 часа

На своя редовна среща днес управата на Община Чепеларе взе решение да освободи в платен отпуск 30% от служителите си. Мярката е част от кампанията по противодействие разпространението на COVID-19, съобщиха от местната администрация.

Първи в отпуск излизат бременните и служителите с малки деца. След редовната среща между кмета, заместник-кметовете и началниците на отдели последва и кризисен щаб, на чието заседание освен кметът и неговите заместници, присъстваха началниците на РУ – Чепеларе, и на РСПБЗН – Чепеларе. В резултат на проведените задълбочени обсъждания на обстановката, Кризисният щаб излезе с решение пистите в к.к. Пампорово да бъдат затворени утре, 17 март, с което фактически се слага край на ски-сезона.

Голямата новина обаче със сигурност е въвеждането на вечерен час за територията на община Чепеларе – жителите и гостите на населените места в общината не могат да напускат имотите си (местата, в които са настанени – за гостите) в часовете между 22 часа вечерта и 06 сутринта.

Мярката влиза в сила незабавно и важи до второ нареждане. Изключения са работещите нощна смяна и спешните случаи.

„Правим всичко в името на безопасността“, коментира кметът на Чепеларе Боран Хаджиев.

Контролът по спазването на вечерния час и останалите противоепидемични мерки е поверен на РУ-Чепеларе. За нарушения логично се предвиждат и санкции – предупреждение при първи случай и всичко, което предвижда законът, при евентуален рецидив.

Поръчани са значителни количества предпазни маски и дезинфектанти, като се очаква те да пристигнат в петък. В помощ на възрастни, трудноподвижни и самотноживеещи хора на територията на община Чепеларе общинската управа открива и телефонна линия, на която гражданите могат да получават информация и да заявят доставка на храни и лекарства.

Телефонните номера на нововъведената услуга са 03051/81-46 и мобилен – 0886 200 341. Освен за информация и поръчки, гражданите могат да ползват посочените номера и за подаване на сигнали относно евентуални нарушения на въведените извънредни мерки. „Подчертаваме, че всеки гражданин, който се възползва от услугата на екипите за поръчки, заплаща стойността на закупеното“, сочат от общината.

Въпреки, че на територията на област Смолян все още няма регистрирани случаи на заразени жители, сериозността на ситуацията в никакъв случай не бива да се подценява. Общинска администрация – Чепеларе, напомня на гражданите, че въведените мерки са задължителни, а самодисциплината и личната отговорност са от ключово значение за крайния резултат от противоепидемичната кампания.

Facebook Comments