Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Мартеници за европредседателството правят жени с психични разстройства в Ровино

Мартеници за европредседателството правят жени от Дома за възрастни с психични разстройства в смолянското село Ровино. Изработката им е поръчана от Министерството на труда и социалната политика. Срокът да ги подготвят е до 10-и февруари, съобщи директорът на институцията Ася Палова.

В дома живеят 87 жени, като от тях 16 са тежко болни. В изработката на мартениците участват 10 жени, които се занимават в часовете по трудотерапия. Помагат им трудотерапевтите. Заявката е за изработване на 500 мартеници.

Моделите били одобрени от министерството. Направени са вече 350 мартеници, а до 10 февруари трябва да са готови всички.

„И смятам, че ще се справим“, каза Палова.

„Ние искахме да покажем най-доброто от себе си. Пратихме екземпляри на г-жа Пампорова (директор на РД „Социално подпомагане“ в Смолян – б.а.) от всичко, което изработваме в дома. Имахме сувенири, декупаж, много хубави картички за Коледа, Нова година, за Първа пролет, сувенирчета за Свети Валентин. От министерството се спряха на мартеницата. Не сме избирали ние. Иначе ние правим и гоблени, с които много се гордея. Част от жените плетат шапки, шалове, ръкавици. Така се натоварихме със задачата да изработим заявените мартеници“, посочи Палова.

Те са платили около 350 лева за материали. Предстои да дадат сигурно още 100-тина лева за целофанчета и оформяне, но от социалното ведомство се ангажирали да им възстановят парите – по един лев на мартеница.

„Ще използваме тези пари или пак за трудотерапия, или ще ги заведем някъде на екскурзия, каквото искат домуващите. Те обикновено искат да пътуват“, добави директорката.

„Но се получават прекрасни мартенички – истински символ на България, в бяло, зелено и червено“, допълни тя.

Facebook Comments