Masters of the Dance ще представят легендата за Орфей и Евридика в Триград

Школата за танци, спорт и развлечения „Masters of the Dance“ (Майстори на танца) ще представят тази година легендата за Орфей и Евридика в Триград, съобщи зам.-кметът на Девин Владимир Солаков. Ново тази година на празника „Орфически мистерии“ идната събота (29 юли) ще е и огненото шоу на „Fireter – театър на огъня и сенките“.

Програмата започва в 11 часа с поздрав за добре дошли от страна на домакините от НЧ „Изгрев 1921“ – Триград. След официалното откриване програмата ще продължи с младата певица Вероника Начева, която ще изпълни емблематични родопски народни песни.

Във фолклорния блок ще се представят самодейци от читалищата в селата Гьоврен, Лясково, Буйново, Брезе, както и формация „Девин денс“ от Девин.

Интерес към фолклорния събор проявиха много групи от цялата страна. Програмата ще открият самодейците от НЧ „Разум“ в с. Опицвет. Голяма част от участниците са носители на престижни награди от национални фестивали и конкурси. 

„Общо около 200 участника ще се изявят на сцената, като поднасяме и една изненада както за местното население, така и за туристите със специална изява на прочутата и обичана народна певица Гуна Иванова“, отбеляза Солаков.

Финансово празникът се обезпечава от Туристическо дружество „Орфей“ – Девин, което стопанисва пещера „Дяволското гърло“. То осигурява 7000 лева и финансира участието на всички изпълнители. Поради тази причина с определените от общината 1000 лева за празника ще се укрепи старият Римски мост, който  е застрашен от срутване. „Ще укрепим основите му с бетонов фундамент, за да го съхраним за идните поколения“, посочи зам.-кметът.

От своя страна кметът на Триград Цветан Славков е поканил кукерски състав от Карлово, който също ще вземе участие в празника.

Факелно шествие от центъра на Триград до пещерата „Дяволско гърло“ не се провежда от четири години. Причините за това са няколко. Около 2000 човека слизаха долу в тъмната част на денонощието, част от тях употребяващи алкохол, и не само. Случваха се инциденти при придвижването им с коли и пеша. Има случай, при който туристка бе паднала в шахта до пътя и получи травми. Добре, че детето им не е било в ръцете й, а у нейния съпруг. Иначе последствията щяха да са много по-тежки.

Шахтата, където стана инцидента, и към днешна дата си стои открита.

Имаше подадена жалба от екозащитници срещу старта на огненото шоу от изхода на пещерата. А и голямо недоволство от по-възрастните местни жители, че половината празник се изнася извън селото, където те не могат да отидат през вечерта.

От 2013 г. насам празникът от началото до край е в центъра на селото, включително и огненото шоу, което винаги се радва на огромен интерес.

Промяната се одобрява от местното население.

Кадрите от огнения спектакъл и постановката за Орфей и Евридика са от празника на Триград през 2013 г.  

Facebook Comments