Майки от Смолян отправят послания за ползата от кърменето

По повод Световната седмица на кърменето 1-7 август 2019 година Регионална здравна инспекция в партньорство с Община Смолян и списание «9 месеца» ще проведе кампания под наслов „Кърменето – добрият старт за живот”, съобщиха от РЗИ.

В дните от 5 до 7 август освен разпространение на информационни материали за ползата от естественото хранене на новороденото, от 10 до 12 часа в градинката на Стария център здравни експерти ще насърчават кърмили майки да отправят своите послания до бъдещи.

На 08.08.2019 г. от 9 часа в залата на здравната инспекция, ет. 2  канят бъдещи родители на информационна среща  с прожекция на филма «Гърдата е най-доброто». За участниците в кампанията са осигурени подаръци от списание «9 месеца».

През 2019 година повечето национални инициативи ще са  насочени в подкрепа на майките и бащите в най-ранния период на родителството, като се акцентира на водещата роля на социалната политика за насърчаване на кърменето.

В ежегодния доклад на СЗО и УНИЦЕФ се дават препоръки за подобряване политиките на страните в подкрепа на семействата чрез осигуряване на задължителен платен отпуск от поне 6 месеца след раждането.

Докладът класира България на трето място по осигурен най-дълъг отпуск по майчинство с пълно заплащане.

Препоръките касаят също достъп до висококачествени, подходящи за възрастта и финансово достъпни центрове за детска грижа, осигуряване на условия майките да кърмят и след връщане на работа.

Кърменето може да се приеме като специално преживяване за майката и бебето,  имащо 3 аспекта: хранене, физическа и емоционална близост.

Извършените през последното десетилетие медицински изследвания доказват, че с повишаване степента на изключителното кърмене се оказва положителен резултат по отношение на общественото здраве, превенцията на хроничните незаразни болести и има безспорни ползи както за бебето, така и за майката.

Ето кои са ползите за бебето:

 • Кърмата е най-пълноценната храна за бебето, защото съдържа точното количество белтъчини, захари, мазнини, витамини, микроелементи и вода, от които се нуждае детето.
 • Майчиното мляко се преработва по-лесно от детското стомахче, отколкото адаптираните млека.
 • Кърменето влияе положително върху психическото състояние на бебето. Проучвания сочат, че кърмените деца в по-късен етап от живота си са по-уверени, устойчиви и имат по-бързо нервно-психическо развитие в сравнение с децата, хранени с адаптирано мляко.
 • Кърменето подсилва имунната система на бебето, повишава ефективността на ваксините, осигурява имунитет към различни заболявания.
 • Децата, които са били на изключително кърмене през първите 6 месеца от раждането, много по-рядко боледуват, по-рядко страдат от болести на дихателната и храносмилателната система, много по-рядко се развиват инфекции на дихателните пътища, пневмонии и алергии.

 И за майката:

 • Храненето чрез кърмене е евтино и практично. То освобождава майката от грижите за набавяне и приготвяне на адаптирани млека и храни, от миене, стерилизиране и затопляне на шишетата и бибероните.
 • Кърменето изгаря калории и ви помага по-бързо да върнете формата си след раждането.
 • Хормоните, които се отделят при кърмене допринасят за по-бързото свиване на матката и предпазват майката от кръвозагуби, възпаления и други следродилни усложнения.
 • Кърменето забавя менструацията. Така майката не губи желязо с менструалната кръв, което намалява риска от желязодефицитна анемия. Освен това намалява риска от някои ракови заболявания – на гърдата, на матката, на яйчниците.
 • Кърменето подпомага връзката майка-дете, задоволява и укрепва нуждата на майката и детето да бъдат заедно. Честите кърмения предлагат много възможности за контакт между тях „кожа до кожа”, създавайки усещането, че са отново едно цяло.
 • Хормоните, отделяни при кърмене, успокояват и са щит срещу депресията.

Снимки: Pixabay

Facebook Comments