Нови апарати и оборудване за хемодиализата в МБАЛ – Смолян

С нови апарати и оборудване работи Отделението по хемодиализа към МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ – Смолян, съобщиха от пресцентъра му.

В края на 2018 г. година болницата получи от Министерството на здравеопазването целева субсидия от 271 000 лева. Със средствата бяха закупени шест апарата за хемодиализа на стойност 143 856 лв., система за предварителна обработка на водата за хемодиализа – 59 998 лв., 7 електрически хемодиализни легла – 18 900 лв.

Направен бе и освежаващи ремонти на Отделението по хемодиализа за 18 032 лв. и на Отделението по съдебна медицина, както и ремонт на покрива на „Съдебна медицина“ за 30 024 лв.

„Имахме нужда от подмяна на апаратите. Старите бяха закупени преди повече от 15 години и тяхното използване стана неефективно и нерентабилно. Сега разполагаме с десет диализни поста, на които едновременно диализираме 10 пациента“, каза д-р Васил Бояджиев.

Той обясни, че един апарат при средна натовареност работи около 5 000 часа на година, а лимитът е 30 000 часа, т.е. 6 години. След това започват ремонтите, амортизация и т.н.

С получените от Министерството на здравеопазването средства дейността на Отделението по хемодиализа е обезпечена за около 10 години. На досега действащите апарати ще бъде направена профилактика. Част от тях ще останат като резервни, в случай на нужда.

В момента на диализа в отделението са 33-ма пациенти от цялата Смолянска област.

Facebook Comments