Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Министър Каракачанов: Армията разполага с 1 снегорин и той е в Смолян

Армията разполага с 1 снегорин, за да се справи с бедствия в планинските региони и той е в Смолян, е заявил министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БГНЕС.

Наред със защитата на родината, една от мисиите на българската армия в мирно време е свързана с овладяването на последиците от природни бедствия.

Министър Каракачанов констатирал, че техниката, с която разполага военното ведомство, е морално остаряла и недостатъчна.

„Към настоящия момент Сухопътни войски разполагат с един брой роторен снегорин, който е произведен през 1964 г. и е в състава на формированията за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия – Смолян“, отбелязал военният министър.

„Придобиването на ново оборудване, включително и на роторни снегорини, с цел повишаване на способностите на формированията за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия може да се реализира след планиране на необходимите финансови средства в съответствие с „Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от Брутния вътрешен продукт на Р България до 2024 г.“, добавил Каракачанов.

Той признал, че в момента Министерството на отбраната няма планирани финансови средства за повишаване способностите на посочените формирования по трета мисия на въоръжените сили и закупуване на роторни снегорини.

На снимката: Единственият роторен снегорин, с който армията разполага. Автор: Смолян инфо. 

Facebook Comments